Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Kerti trükkök: kincset érő falevelek

Kerti trükkök: kincset érő falevelek

femina.hu

Kevesen gondolnák, hogy a lehullott falevelek szinte kincset érnek, hiszen hasznos dologra is felhasználhatók.

A felhalmozódott falevelek megszokott látványnak számítanak az év ezen időszakában, és bár az évszak alapvetően szerethető, a pluszmunka rendszerint csak bosszúságot okoz a kertészeknek. 

Sokszor nem tudják, mihez kezdjenek az avarral, ezért inkább zsákokba töltik, és a kommunális szemétbe teszik. Vagy még rosszabb, elégetik. Pedig számtalan környezetkímélő megoldás létezik a felhasználásukra, ami ráadásul a talajnak szinte ajándék, hiszen tápanyaggal látja el.

A mulcsozás lényege

A mulcs egy szerves anyag, amit ha szétterítenek a talaj felszínén, akkor egyrészt valamelyest védi a növényeket a szélsőséges időjárástól, másrészt javít a kert összképén. A mulcsnak más fontos feladatai is vannak, hiszen javítja a talaj termőképességét, és gazdagítja szervesanyag-tartalmát.

Az ember voltaképp egyszerre két legyet üthet ezzel a megoldással, mert a levelek viszonylag gyorsan lebomlanak, ráadásul a levélhez, az alapanyaghoz bárki ingyen hozzájuthat, ha van a kertben egy vagy akár több lombhullató fa.

Mitől lesz jó a mulcsozás?

A levelek felhasználásából úgy hozható ki a maximum, ha előtte felaprítják azokat. Ez többféleképpen kivitelezhető, de mindenekelőtt ki kell őket szárítani.

A száraz avar sokkal jobban hasznosul talajtakaróként, gyorsabban lebomlik, és felaprítani is könnyebb. Az évszak végén pedig a nyirkos, csak félig komposztálódott levéltömeg ugyancsak felhasználható, mindössze alaposan bele kell dolgozni a talajba.A levelekből készült mulccsal egyszerűen meg lehet szabadulni a kertet borító törmelékes avartól: a száraz falevelek mulcsként történő újrahasznosításához a fák és cserjék töve köré nagyjából tíz centiméter vastag, míg a kisebb növények töve köré körülbelül hat centiméteres rétegben kell szétteríteni.

Ha vannak a kertben rózsák, november környékén a rózsabokrok töve is körbeszórható, ez ugyanis megóvja a virágokat a szélsőséges időjárástól. Tavasszal pedig - még az új hajtások megjelenése előtt - a mulcsot egyszerűen félre kell húzni a tövektől. Érdemes a lehető legkisebbre aprítani a leveleket, mert így gyorsabban lebomlanak, és kisebb lesz az esélye annak, hogy megrothadnak vagy megpenészednek.