Tam_Bau
MENÜ
2024. május 1.
Munka ü., Fülöp, Jakab
Ahol vasárnap tilos a fűnyírás

Ahol vasárnap tilos a fűnyírás

sokszinuvidek.24.hu

Budapest környékén az egyik legszigorúbb szabályozás Pátyon van érvényben.

Megérkezett a fűnyírás és a kertészkedés időszaka, ezért a budapestkornyeke.hu megnézte, hogy az agglomerációban milyen csendrendeletek vannak érvényben.

Mint írták, általában tilos a 90 decibelnél hangosabb tevékenységek végzése este 8 és reggel 6 óra között, de a legtöbb agglomerációs településen még szombaton 8-tól 18 óráig is megengedett a fűnyírás.

Budapest környékén az egyik legszigorúbb szabályozás Pátyon van érvényben. A 10 ezer lakosú településen vasárnap az önkormányzat egyáltalán nem engedélyezi a zajkeltést, így a fűnyírást sem. Szombaton este 8-ig lehet zajongani, hétköznapokon pedig 8 és 20 óra között kell megoldani a zajos munkákat.

Érd ennél lazább, itt hétköznap 8 és 19 óra között, szombaton és munkaszüneti napokon pedig 9-12 óra között lehet zajongani, vagyis Érden nyugodtan lehet füvet nyírni vasárnap délelőttönként. Viszont aki megszegi a szabályokat, az mélyen a zsebébe nyúlhat, magánszemély ugyanis 50 és 200 ezer forint közötti összegre, jogi személy, vagy cég pedig akár egymillió forintos bírságra számíthat.

A legmegengedőbb szabályozásra jó példa Mogyoród. Az Észak-Pest környéki település hivatalos honlap partnere a mogyorodi.hu oldal azt írja, hogy náluk nincs pontos időkorlát meghatározva a zajkeltés tilalmára vonatkozóan. A körülmények döntik el, hogy egy zajkeltés szükséges, illetve indokolt-e és ezt tűrniük kell-e a szomszédoknak.

A lap cikke szerint ha problémánk adódik egy zajos szomszéddal, először érdemes megpróbálni konstruktív módon beszélni vele, nem támadólag fellépni, hanem megkérni arra, hogy tartsa be a mindenkire vonatkozó csendrendeletet. Amennyiben erre a szomszéd nem hajlandó, és átlépi a megengedett zajszintet kihívhatjuk a rendőrséget a csendháborítás miatt. Amennyiben a probléma visszatérő, úgy birtokvédelmi eljárást lehet a jegyzőtől kérni, hogy a szomszédot tiltsa el a zavaró magatartástól. A zajkeltők súlyos bírságra számíthatnak.