Tam_Bau
MENÜ
2024. május 2.
Zsigmond
Mérgező szerek otthonainkban

Mérgező szerek otthonainkban

penzcentrum.hu

Ez a betegség okozta Stephen Hawking halálát is, miután évtizedekig szenvedett tőle.

Egy friss tanulmány szerint a garázsokban tárolt vegyi anyagok, mint például a benzin, gyomirtók és festékek, növelhetik az amyotrófiás laterálszklerózis (ALS) kialakulásának kockázatát, amely betegség Stephen Hawking halálát is okozta - jelentette a Daily Mail.

Egy friss kutatás rámutat arra, hogy a garázsokban tárolt vegyi anyagok növelhetik az amyotrófiás laterálszklerózis (ALS) kialakulásának esélyét. Ez a betegség okozta Stephen Hawking halálát is, miután évtizedekig szenvedett tőle. A Michigani Egyetem kutatói által végzett vizsgálat során kiderült, hogy a benzint, gyomirtót, növényvédő szereket, festéket és faipari kellékeket tartalmazó garázsok kapcsolatba hozhatók az ALS megjelenésével. Dr. Stephen Goutman szerint az otthoni expozíciók jelentős szerepet játszanak a betegség kialakulásában.

Az Amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok (CDC) becslése szerint az Egyesült Államokban 31 000 ember él ALS-szel, évente pedig 5000 új eset kerül diagnosztizálásra. Az Egyesült Királyságban ez az állapot mintegy 5000 embert érint. Az ALS-t motoros neuronok problémája okozza az agyban és idegekben, amelyek idővel leállnak működni. Néhány esetben genetikai összefüggést találnak, de a legtöbb esetben sporadikus.

A texasi kutatók által végzett tanulmány kimutatta, hogy bizonyos rovarölő szerek veszélyes vegyi anyagokat tartalmaznak, amelyek rákkeltő hatásúak lehetnek. A Michigani Egyetem kutatócsoportja több mint 600 amerikai résztvevőt vizsgált meg, akik közül 367-nek volt ALS-ük. A résztvevők kitöltöttek egy felmérést otthoni vegyi anyag-expozíciójukról.
A statisztikai elemzés alapján megállapították, hogy a garázsban tárolt vegyszerek - különösen a benzin vagy kerozin, a benzinmotoros berendezések és a fűápoló termékek - jelentős kockázati tényezőnek bizonyultak az ALS kialakulása szempontjából. A garázsban történő tárolás erős összefüggést mutatott a betegség kockázatának növekedéséve, ellentétben a különálló garázsból történő tárolással.

Stuart Batterman professzor szerint ez annak tudható be, hogy hidegebb éghajlaton a garázsból származó levegő könnyen bejuthat a lakótérbe. Az ALS Association szerint az esetek 5-10%-a örökletes jellegű. Az ALS súlyosbodó neurodegeneratív betegség, ami jelentős izomkontroll-vesztést okozhat. Jelenleg nincs gyógymódja és halált okozhat. Az első tünetek között szerepelhetnek izomrángások és gyengeség. A Mayo Klinika kutatói szerint az ALS-nek nincs ismert oka és csak egy kis része örökletes. Magyarországon a közelmúlt óta egy ismert eset van: Karsai Dániel alkotmányjogász rendkívüli nyíltsággal beszél betegségéről, állapota azonban fokozatosan romlik.