Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
A maja piramisok ihlették ezt a francia üdülővárost

A maja piramisok ihlették ezt a francia üdülővárost

player.hu / Csordás Gábor

A piramisok által ihletett csonka gúla nemcsak rendkívül látványos, hanem valójában nagyon praktikus is volt.

Minden építész álma, amikor szabad kezet kap egy utópisztikus város megtervezéséhez, és Jean Balladur éppen ezt válthatta valóra, amikor megalkotta a hatvanas-hetvenes években felépült francia üdülőváros futurisztikus piramisházait.

A hatvanas években De Gaulle elnök idejében indult Franciaország egyik legnagyobb turisztikai célú várostervezési projektje. A vezetője, Pierre Racine után elnevezett Racine-küldetés célja az volt, hogy a Földközi-tenger franciaországi partvidékén olyan üdülőhelyek épüljenek ki, amelyek aztán egész Európából vonzzák majd a turistákat, de mindenekelőtt visszahódítják a nyaralókat a felkapott Spanyolországtól.

A projekt 1963-ban indult, és hárommilliárd frankot szántak rá, hogy húsz év alatt kiépüljenek azok a tengerparti üdülőhelyek a hozzájuk tartozó infrastruktúrával és kikötőkkel, amelyek a turizmus fejlődéséhez szükségesek. A 180 kilométeres partszakaszon hat ilyet jelöltek ki, és mindegyiknek a tervezését más építészre bízták. A Montpellier közelében lévő La Grande-Motte megalkotása Jean Balladur feladata volt.

Ihlet Amerikából

Jean Balladur pár hónappal azelőtt, hogy megkapta volna élete megbízását, két fontos utazást is tett, amelyek aztán nagyban befolyásolták La Grande-Motte stílusát. Mexikóban felkereste Teotihuacan ősi városát, amely a jellegzetes formájú piramisairól ismert. A mai napig nem tisztázott, mely népek alapították ezt a városállamot, de az biztos, hogy lakta a maja civilizáció is, majd a nevét már a pusztulása után az aztékoktól kapta.

Balladur ezt megelőzően Brazília új fővárosába, Brazíliavárosba is elutazott, amelyet Lucio Costa várostervező és Oscar Niemeyer építész alkotott meg, és az 1960-ban felavatott modernista város organikus formájú betonépületei hatással voltak későbbi munkájára, épületeinek motívumaival a brazil építész stílusa előtt tisztelgett. Le Corbusier a semmiből felépített indiai parkvárosa, Chandigarh is inspirálta La Grande-Motte tervezésénél.

A piramisházak előnyei

Pierre Racine támogatásának köszönhetően az építésznek nem kellett politikai vagy gazdasági nyomással foglalkoznia, szabadon válthatta valóra az ideális városról alkotott elképzelését. La Grande-Motte építészeti és esztétikai szempontból is egységes koncepció lett, Jean Balladur pedig az akkoriban divatos funkcionális stílustól merészen elrugaszkodó épületeken kívül az utcákat és még az utcabútorokat, lámpákat is gondosan megtervezte.

A maja piramisok által ihletett csonka gúla nemcsak rendkívül látványos, hanem valójában nagyon praktikus is volt, lehetővé tette ugyanis nagyvonalú teraszok kialakítását, így minél több ember élvezhette a napsütést, ami egy nyaralóvárosban nem utolsó szempont.

Az utcákat úgy alakították ki, hogy mérsékeljék az erős szeleket, és Balladur a gyalogosokat és kerékpárosokat is előnyben részesítette, nagy, árnyékos sávokat választott le számukra az autóforgalomtól.

Zöld városnak készült La Grande-Motte, ezért Pierre Pillet tájépítésszel együttműködve olyan növényfajokat választottak ki, amelyek tolerálják a tengeri klímát, de nem lepik el a strandot, amely egyébként gyalogtávolságra van az apartmanoktól.

Az utcákat, tereket, de még az emeletek és a lámpaoszlopok magasságát is az aranymetszés alapján számolta ki Balladur, hogy a lehető legtermészetesebb hatást keltse.

Késői elismerés

Szabad kezet kapva felépíteni az ideális várost minden építész álmának tűnhet, ugyanakkor Jean Balladur tudta, milyen kihívással kell szembenéznie, és azt mondta, amikor a munkát elvállalta, hogy „nincs olyan őrült álmodozó, aki elhinné, hogy képes egy egész várost megteremteni”. Jól tudta, hogy minden sikeres város kapcsolódik a hely történelméhez, és nagyon nehéz ezt megteremteni, ha a semmiből kell megalkotnia.

Jean Balladur harminc évet áldozott az életéből La Grande-Motte megtervezésére, és az elismerésére sokat kellett várnia, az üdülővárost ugyanis az elején keményen kritizálták, Balladurt még az építésztársai is kiközösítették. A piramisok városát zölden virágzó oázisnak szánta, de több évtizednek kellett eltelnie, mire újra felfedezték és elismerték az emberek. Mire a fák átvették az uralmat az utcák felett, az építész álma is valóra vált.

A hivatalosan 1974. október elsején alapított, kilencezres lakosú La Grande-Motte manapság a franciák egyik kedvenc tengerparti üdülőhelye, évente mintegy kétmillió turista keresi fel, akiknek Montpellier-től mindössze pár percet kell autózniuk hozzá. Jean Balladur öröksége előtt pedig azzal tisztelegnek, hogy a város infrastruktúráját a mai napig az építész innovatív munkáját tiszteletben tartva fejlesztik tovább.

(Képek: Getty Images)