Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 30.
Katalin, Kitti
A mesterséges intelligencia tervezte

A mesterséges intelligencia tervezte

player.hu / Ujlaky István

Bemutatta az első dél-amerikai épületének terveit a brit Heatherwick Studio építésziroda.

Színes világítás, hullámzó oszlopok, dús növényzet, organikus formák. Talán azt is mondhatnánk, a Kolumbia fővárosában, Bogotában készülő hétemeletes egyetemi épület lesz az első, amit ilyen nagy mértékben a mesterséges intelligencia tervezett – és mi lesz benne?

Odabent a fenntartható tervezést tanítják majd, és ehhez kapcsoló workshopokat szerveznek.
A színes, geometrikus oszlopok nemcsak a főhomlokzaton, de az épület oldalán is megjelennek, és rengeteg zöld teraszt tartanak majd.

„A kreativitás Bogota város szerves része, amivel mindenhol találkozhatsz – mondja Eliot Postma, a stúdió egyik csoportvezetője. – Szeretnénk, ha a diákok már azelőtt büszkék lennének az egyetemükre, hogy belépnének az épületbe, ahová egy olyan közösségi téren át érkeznek majd meg, ami egy barátságos oázist kínál a szigorú városi környezetben.”

A homlokzathoz innovatív anyagokat fejlesztenek, mert a tengerszint felett 2640 méter magasan fekvő Bogota erősen kitett a napsugárzásnak.
MI ide, fenntartható tervezés és innováció oda, figyelembe vették a helyi kézműves hagyományokat is, például a fa használata a Wounaan őslakos közösség Werregue kosárfonását idézi. A pálmarostból font ovális kosarat növényi festékekkel színezik.

Ez lesz az iroda első dél-amerikai építkezése, ami várhatóan 2025-ben indul majd el.

(Forrás: Heatherwick Studio / Dezeen, látványtervek: Heatherwick Studio/Estudio Nod)