Tam_Bau
MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Kerti kalendárium

Kerti kalendárium

agroforum.hu

Lebilincselő hónap a március, tele meglepetésekkel, amiből reméljük, idén a legtöbb pozitív lesz.

Használjuk ki a kerti munkákhoz alkalmas időjárást ebben a hónapban is, lássunk neki a gyümölcsös, a veteményes és a dísznövények körüli teendőknek!

Januárban és februárban ellenőriztük a szerszámokat, a vetőmag- és növényvédőszer-készleteket, végiggondoltuk a veteményes vetésforgóját és növénytársításokat, ellenőriztük a komposzthalmot, a kerti tavat, a támrendszert, az öntözőberendezéseket és kerti gépeket, a kinti bútorokat, átnéztük a tárolt terményeket, és megkezdődhettek a februári enyhébb napokon a vetési és ültetési munkálatok, amiket most folytathatunk. Munkára fel! Elő a kerti szerszámokkal!

Teendőink a gyümölcsösben

Márciusban teljes erővel nekiállhatunk az ültetés előtti talajmunkálatoknak, majd a talaj fokozatos felmelegedésével megkezdhetjük a szőlő- és gyümölcsfa-telepítéseket is.

Ha eddig halogattuk a metszési munkálatokat, most már mindenképp elő kell venni a metszőollókat: itt az ideje a koronaritkításnak és koronaalakításnak – az ősszel ültetett facsemeték koronáját is most alakítsuk! Metszés közben szemrevételezhetjük a fák törzsének állapotát: a sebhelyeket, kiterjedt sárgazuzmó-telepeket tisztogassuk meg drótkefével, és távolítsuk el a leváló kéregdarabokat! Ez utóbbi a tél folyamán a kéreg alatt áttelelő kártevőknek (pl.: kéregmoly lárvájának) és azok kártételeinek felmérésében is segít. A szőlő metszésénél fordítsunk kiemelt figyelmet arra, hogy ne terheljük túl a tőkéket: inkább hagyjunk meg kevesebb termőrügyet, így a fejlődő fürtöket elegendő fény éri az egészséges fejlődéshez.

A fügefákat megszabadíthatjuk a téli védelmüket biztosító takaróvászontól vagy -fóliától, és alapos vizsgálatot követően vágjuk le a „be- vagy kicsomagolás” során megsérült ágakat, illetve az elöregedett, száraz ágrészeket is.

A metszést ne halogassuk tovább!

A málna metszésekor ügyeljünk rá, hogy 6-8 egészséges sarjhajtásnál ne hagyjunk meg többet egy-egy tövön. A ribiszke, a köszméte, valamint a fekete ribiszke és a köszméte keresztezéséből megalkotott josta esetében is a gyenge sarjakat tőből vágjuk le, hogy szellős ágrendszer biztosítsa a növénynek a megfelelő fényellátást. A vesszők visszavágásánál ügyeljünk arra, hogy minél több termőrügy maradjon meg rajtuk!

A növényvédelmi intézkedések közül jelenleg a legfontosabbak a csonthéjasok moníliás virág- és hajtásfertőzése ellen irányuló kezelések, írja Dr. Aponyi Lajos összefoglaló írásában. Ne feledkezzünk meg a tél végi lemosó permetezésről! Idén kifejezetten fontos a kártevők és kórokozók elleni kerti védelem a rövid és enyhe tél számukra kedvező időjárása után. Az ilyenkor ajánlott réztartalmú készítményekkel – megfelelő dózisban előkészítve a permetlevet – kezeljük a gyümölcsfáinkat, a szőlőt, a málna-, köszméte- és ribiszkebokrokat, de ne hagyjuk ki a rózsákat, a díszcserjéket és a díszfákat sem! Bálint gazda útmutatásait követve, ne hagyjuk ki a fából készült támrendszer, kerítés, kapu, és kerti viskó lekezelését sem!

Teendőink a veteményesben

Gyomtalanítsuk a sorközöket a spenót- és sóskaveteményben, és a szamóca között is. A legkorábbi szabadföldi vetéseket (spenót és sóska mellett a zöldborsó, hónapos retek) ritkítsuk, és igény szerint további ágyásokat is kialakíthatunk. Most szaporítsuk tőosztással a metélőhagymát és a rebarbarát!

Gyomtalanítsuk a sorközöket!

Március elején dughagymáról ültethető a fokhagyma és vöröshagyma is, ha februárban még nem tettük meg. A korai burgonyát március közepétől ültethetjük, ha a talaj az ültetési mélységben, azaz a felső 10 cm-ben elérte a 6-8 oC-os hőmérsékletet. A burgonyagumók 5-10 cm mélyre, nyirkos földbe kerüljenek! Március közepétől kerülhet a kapor magja is a földbe (ügyeljünk a sekély mélységre, 3 cm-nél lejjebb ne kerüljenek a magok!), illetve vethetjük a melegigényesebb paprika, paradicsom és tökfélék magjait is a palántaneveléshez.

Ha palántanevelésbe kezdtünk, és januárban elvetettük a zöldségféléket (pl.: padlizsánt, karfiolt, karalábét), most az egészséges palántákat ültessük szét külön-külön tápkockákba vagy cserepekbe. Hideghajtatás esetében április végén – május elején ültethetünk, enyhe fűtésű hajtatásnál egy hónappal korábban. Március közepén szedjük fel a fűtött fóliasátorból a hónapos retket!

Teendőink a díszkertben

A dísznövények körül a legfontosabb kora tavaszi munkánk a tápanyag-utánpótlás: a gondos tavaszi trágyázást a növények gazdag virágzással és egészséges növekedéssel hálálják meg. Az évelőágyás, a díszcserjék (orgona) és díszfák alá is kerülhet szarvasmarha trágya vagy műtrágyakeverék. A hagymás és gumós növények is értékelni fogják a plusz tavaszi tápanyag-löketet.

A korán virágzó évelők (pl.: hóvirág, krókusz) téli takaróanyagát lazítsuk meg kissé, hogy több fényhez és levegőhöz jussanak. A rózsabokraink gyökérzetéből fejlődő vadsarjakat vágjuk ki, különben sok tápanyagot elvonnak tavasszal a növénytől.

Teendőink a lakásban

Ha még maradt helyünk a lakásban, vagy egy szabályozott légterű verandán, vessük el az egynyári virágok magvait (pl.: ezüstlevél, körömvirág, kokárdavirág, őszirózsa) jó minőségű palántaföldbe, és májusban ültethetjük is ki az erőteljes palántáinkat. Ha szeretnénk megpróbálni kedvenc muskátlinövényünk szaporítását, itt az idő: egy tetszőleges, erős hajtását vágjuk le az anyatőről, távolítsuk el a virágát és 2-3 alsó levelét, majd jó minőségű földbe ültetve, szobahőmérsékletű helyre téve a cserepét rendszeresen öntözzük. 5-6 hét múlva meggyökeresedik és megkezdi az újabb hajtások nevelését.

A télre bemenekített melegigényes cserepes és dézsás növényeket (pl.: kefevirág, sétányrózsa) még ne hozzuk ki, mert könnyen meglephet még minket tavasszal egy-egy hidegebb nap vagy hét, amikor károsodhatnak ezek a növényfajok.

Érdemes a szobanövényeket górcső alá venni, hiszen nemcsak az átültetésnek van itt az ideje, hanem az alapos terepszemlének is. A tartósan hűvösebb szobákban, a nagy hőmérsékletingadozású helyiségekben, vagy a sötétebb zugokban helyet kapó növényeket jobban megviselik a téli hónapok. Szabadítsuk meg őket az elhalt levelektől, kezeljük a sérült növényi részeket növényápoló szerrel, ültessük szét (vagy csak át) őket igény szerint, friss földdel pótolva azt, amit ebben az évben kimerítettek. Az átültetésből ne maradjanak ki a kaktuszok és pozsgás növényeink sem, mert bár igénytelenebbek a többi növénynél, földcserére nekik is szükségük van olykor, és arra, hogy visszatérjünk a „nyári időszámítás” szerinti öntözésre.

Ami a tápoldatozást illeti, én a levéldísznövényeinknél télen szüneteltetem, de most újra eljött az ideje. Márciusban még csak kéthetente, majd áprilistól egészen őszig hetente adunk a növényeknek tápoldatot, szem előtt tartva a gyártó ajánlását.

A kerti munkákhoz türelmet és örömöt, a befektetett munka gyümölcseihez pedig megelégedettséget kívánok mindenkinek!