MENÜ
2024. május 14.
Bonifác
Kapitány nélkül indul 5000 km-s útjára

Kapitány nélkül indul 5000 km-s útjára

hvg.hu

Hamarosan útnak indítják az önvezető hajót, amely több mint 5000 kilométert tesz meg teljesen egyedül.

Már megépítették, a fontosabb teszteket is elvégezték rajta, így útra kész a Mayflower Autonomous Ship. A szerkezet 5630 kilométert fog úszni az Atlanti-óceánon, hogy a nagy-britanniai Plymouthból az amerikai Massachusettsbe jusson, az útját pedig teljesen egyedül, legénység nélkül fogja megtenni, amiben az önvezető technológia lesz a segítségére.

A BBC úgy tudja, hogy a MAS (amely az 1620-ban kifutott Mayflower nevű hajónak állít emléket az úttal) még májusban vagy június elején vízre száll. Az útja nagyjából 12 napig fog tartani. A hajó a manőverezést is teljesen magától végzi majd, amihez navigációs rendszereket és mesterséges intelligenciával megtámogatott kamerákat szereltek fel rá. Utóbbi rendszert az IBM biztosítja.

Bár a MAS-on nem utazik legénység és hajóskapitány sem, egy, a szerkezetet megépítő kutatócsapat mindvégig szemmel tartja majd. Erre elsősorban óvintézkedések miatt van szükség, de a hajót úgy tervezték, hogy a nyílt vízen önállóan is boldogulni tudjon. Ez utóbbi feladathoz 30 különféle szenzort telepítettek rá, amelyek folyamatosan gyűjtik és elemzik a beérkező adatokat. A hajó egy kisebb meteorológiai állomással is rendelkezik