MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Kacskaringós útfestéssel vették elejét a gyorshajtásnak egy francia kisvárosban

Kacskaringós útfestéssel vették elejét a gyorshajtásnak egy francia kisvárosban

player.hu/Csordás Gábor

Sokan kritizálták, mondván összezavarja a sofőröket, és ezzel balesetveszélyes helyzetet teremt.

A célja nem más, mint lelassítani a városon átmenő forgalmat. Meglepő lehet, de a terv bevált, az már más kérdés, hogy ezzel nem teremtenek-e újabb veszélyhelyzetet.

Franciaország nyugati részén fekszik Bauné városa, ahol nemrég óta különös útburkolati jelekkel próbálkoznak felvenni a harcot a gyorshajtók ellen. Az 1700 lakosú kisvárost több főút szeli át, és bár a városka központjában 30 km/óra a megengedett sebesség, az autósok nagy része jóval gyorsabban hajt át rajta, nem egyszer 100 km/órát is mértek a rendőrök.

„Nehéz rávenni az autósokat arra, hogy lassítsanak, és tartsák be a sebességkorlátot” – mondja Jean-Charles Prono, a hét településből álló Loire-Authion közösség polgármestere, akihez Bauné is tartozik. Azt mondja, tehettek volna fekvőrendőröket is az útra, de azzal csak zajt generálnának – érdekes módon ezzel máshol nem szoktak számolni a fekvőrendőrök telepítésekor.

Ott volt eddig is a 30 km/órás sebességkorlátozó tábla, más kérdés, hogy egy kis településen áthaladó főútvonalon hányan veszik figyelembe
A megoldás lényege az, hogy az összevissza kacskaringózó vonalak felkeltik a vezetők figyelmét, gondolkodásra, és ezzel lassításra késztetik őket.
A furcsa útfestés nagy visszhangot kapott az utóbbi napokban a sajtóban és a közösségi médiában, és sokan kritizálták, mondván összezavarja a sofőröket, és ezzel balesetveszélyes helyzetet teremt. Azt is megkérdőjelezték, hogy egyáltalán szabályos-e ilyen vonalakat festeni az útra.

A polgármester szerint ez a megoldás nem végleges, de a városvezetés gyorsan akart tenni valamit
annak érdekében, hogy lelassítsanak az autók, és meglepő lehet, de a festés rögtön bevált. Az ellenzők szerint aki egyszer már járt erre, legközelebb nem fog lassítani, de az agy másképp működik, a vonalak értelmezése tudat alatt sokadjára is lassításra kényszerítheti a sofőröket.