MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Jön a piros rendszám Svájcban

Jön a piros rendszám Svájcban

autoszektor.hu

2022. március 1-től új piros rendszámot vezetnek be Svájcban.

Aki Svájcban olyan járművel találkozik, amelyen teljesen piros alapon a jól ismert fekete felirat látható, az nem tévedt el. Ez akkor lép életbe, ha a tényleges fehér rendszámtáblát a jármű hátulján lévő kiegészítő alkatrészek takarják.

Klasszikus alkalmazás a hátsó kerékpártartó felszerelése, amely úgy blokkolja a jármű rendszámát, hogy az már nem olvasható. Eddig ilyen esetben a sofőrök kötelesek voltak a rendszámot a hátsó hordozóra felszerelni. Az új, piros rendszámmal, amely a szín kivételével a jármű rendszámának felel meg, ez az átalakítás elhagyható. Az új rendszámot azonban nem kell kötelező előírásként használni. Ez csak egy új lehetőség azok számára, akiknek nincs kedve a rendszám szerelgetéséhez.

Az új rendszámokat 2022. március 1-től lehet megrendelni a közúti közlekedési kirendeltségeknél. Ezeket azonban legkorábban március végén szállítják ki. Mivel a táblák csak megrendelésre készülnek, a főtáblákkal ellentétben nem gyárthatók előre. A Svájci Szövetségi Útügyi Hivatal (FEDRO) minden európai országban kezdeményezi az új rendszám elismerését. A FEDRO szerint 2022 februárjától Németország, Ausztria, Franciaország, Olaszország, Észtország, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Spanyolország és Nagy-Britannia már bejelentették, hogy elfogadják az új piros rendszámot. A sor minden bizonnyal bővül – írja a német portál.