MENÜ
2024. május 8.
Mihály
Jó tudni, ha külföldön nyaralunk

Jó tudni, ha külföldön nyaralunk

hvg.hu

Külföldön nyaralunk, hogy jövünk így haza? – kisokos a szigorításhoz.

Rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be Gulyás Gergely, hogy a fertőzött országokból hazatérő, vagy azon átutazó magyaroknak ismét karanténba kell vonulniuk, külföldiek csak meghatározott feltételekkel jöhetnek be. A szabály elsőre átláthatatlan, több pont mellé jól jönne egy országos tiszti főorvos, hogy megmagyarázza azt. Megpróbáltuk értelmezni a rendelkezést, ahol nem jutottunk dűlőre, arra rákérdeztünk. Addig is segítünk azzal, amit tudunk.

Jövő héten megyünk Horvátországba nyaralni. Mondjam le?

A horvátországi nyaralásokat nem érinti a kormány bejelentése, ugyanis azt - csaknem az összes Nyugat-európai országgal együtt - továbbra is a "zöld országok" közé sorolták.

A "zöld" besorolás azt jelenti, hogy az adott országban kevés a koronavírusos beteg, ezért szabadon lehet jönni-menni, a határon legfeljebb szúrópróbaszerű ellenőrzés lesz. Az már más kérdés, hogy a horvát kormány a hétvégén szigorított, de az a magyarok belépését nem érinti.

Mutatjuk az országok jelenlegi besorolását (a listát alapvetően hetente vizsgálja felül a kormány):

Mi lesz így a görögországi utammal?

Ez már egy fokkal bonyolultabb kérdés. Görögországból repülővel - a jelenlegi tudásunk szerint simán - haza lehet jönni, autóval vagy busszal viszont "sárga", vagyis közepesen fertőzött országokon keresztül vezet az út - kivéve, ha valaki kompozik egyet Olaszországba, és onnan kerül egy hatalmasat -, ami azt jelenti, hiába biztonságos az ország, a hazatérő magyarokat (és nem magyar családtagjaikat) a szerb-magyar határon ellenőrzik.

Ha gyanúsak, azonnal karanténba küldik őket, ha nem azok, akkor is házi karanténba kerülnek.

Két hétre?!

Nem, utóbbiak nem két hétre. Egy negatív PCR-teszt eredménnyel el lehet hagyni a házi karantént a "sárga" országokból jövőknek. A tesztet ugyanúgy a háziorvostól kell kérni, annak az eredménye 24 órán belül megvan.

Csak azon kell drukkolni, gyorsan kiérkezzenek a mentők, amire a tavaszi tapasztalatok alapján nem mernénk nagyobb tételben fogadni. Akkor előfordult, hogy koronavírusos tünetektől szenvedők is napokat vártak a tesztelőkre.
A második teszt is kötelező 48 órán belül, de azt legalább nem kell a lakásban dekkolva kivárni.

Sehogy sem lehet ezt megúszni?

De, csak ahhoz egy hosszabb nyaralás után külföldön kell két PCR-tesztet elvégeztetni, érkezés előtt öt napon belül.

Magánban teszteltethetek?

A kormányrendelet nem mondja, hogy annak eredményét ne fogadnák el, de azt mindneki maga fizeti. Utóbbi amúgy is csak augusztus 1-ig kérdés, a magyar kormány ugyanis csak addig állja a cechet, azt is csak előre lefoglalt utazáson résztvevőkre tekintettel.

Ahogy nézem, Portugáliából haza tudok jönni!
Repülővel karanténkötelezettség nélkül nem, autóval viszont elméletileg igen, 28 óra alatt. Ez egy kiskapunak tűnik, rákérdezünk az operatív törzsnél. Kérdés, meddig marad nyitva: erősen érik a spanyol-portugál határ lezárása is.

Mi van még?

A piros, vagyis nagyon fertőzött országok. Onnan fő szabály szerint csak magyarok, nem magyar hozzátartozóik illetve a magyar tartózkodási engedéllyel rendelkezők léphetnek be az országba, a házi karantént két negatív teszt után lehet elhagyni, ami saccra 3-5 napos várakozást jelent. Amerika "sárga", de Dél-Amerika, Ázsia, Afrika, Ausztrália és Óceánia "piros".

Ez nagyon furcsa felosztás! Amerikában dübörög a járvány, Új-Zélandon meg nem, hogyhogy utóbbira szigorúbb szabályok vonatkoznak?
Ezt nehéz megmondani, valószínűleg az átszállások miatt differenciáltak, de erre is rákérdezünk.

A külföldi haverjaim jöhetnek?

Attól függ, honnan. A pirossal jelölt országokból alapból nem jöhetnek magánútra, csak kivételes esetben, a kevésbé súlyosan fertőzött országokból jöhetnek (mint az Egyesült Királyság vagy Norvégia), csak két hét karantén vár rájuk. Ők is ugyanúgy kérhetnek PCR-tesztet, amivel hamarabb szabadulhatnak, illetve bemutathatnak két negatív teszteredményt, szintén öt napon belülit.

Egy általános felmentés van: ha valaki hitelt érdemlően bizonyítja, hogy az elmúlt fél évben koronavírusos volt, bárhonnan jön, szabadon mozoghat. Amúgy minden szigorítás a magánutakra vonatkozik, üzleti útra lehet jönni, ahogy az áruszállítást sem korlátozták.

Mik a kivételek?

Ez hosszú lesz, a 10 oldalas rendeletből négy oldalon keresztül sorolják a mentességeket a sárga és piros jelzésű országokból érkezők számára. Engdélyezhető a beutazás, ha a kérelmező igazolja, hogy

magyarországi bírósági vagy hatósági eljárás miatt jönne,
üzleti út, vagy egyéb munkavégzés miatt jön (ehhez kormányzati-, államigazgatási vagy önálló szabályozó szerv által kiadott megbízólevél kell),
egészségügyi ellátást vesz igénybe (ehhez beutaló vagy igazolás kell),
itt tanul,
fuvarozó,
családi eseményre jön (házasságkötésre, keresztelőre, temetésre),
hozzátartozót ápol, vagy
kiemelt jelentőségű, nemzetközi vonatkozású sport-, kulturális, illetve egyházi rendezvényen vesz részt,
illetve ezeken kívül bármilyen méltányolható okból érkezik.

A rendőrséghez beadott kérelmet természetesen el is lehet utasítani.

És ők csak úgy besétálnak?

Nem, erről szó sincs. Hiába kapta meg az engedélyt, tesztelik a határon (vagy a reptéren). Aki fertőzésgyanús, nem jöhet be, a többieket karanténra kötelezik, amit egy illetve nagyon fertőzött országból érkezve 2 PCR-teszt után lehet elhagyni. Ez a sor kivétel inkább a súlyosan fertőzött országokból érkezőknek jelent valamit, ők ugyanis alapesetben nem léphetnének be.

Amúgy még jöhetnek a katonai konvojok, a szomszédos országok lakói egy napra, 30 kilométeres sávon belül, illetve a mezőgazdasági idénymunkás, munkahelyi karantént tartva. Magyarországon a kijelölt tranzitútvonalakon továbbra is keresztül lehet hajtani.

Dupla kivételezett nincs?

Dehogy nincs, a sportoló. Noha őket megemlítik a rendelet korábbi szakaszában is, külön foglalkoznak a rájuk vonatkozó mentességekkel. A kormányrendelet szerint korlátozás nélkül beléphet Magyarországra a nemzetközi sportesemény résztvevője, - a néző viszont nem.

A magyarországi sportszervezet vagy országos sportági szakszövetség meghívására érkező versenyengedéllyel rendelkező sportoló, szakember, a lebonyolításban részt vevő szervező, valamint a nemzetközi verseny szervezője által meghívott vendég 5 napnál nem régebbi PCR-tesztekkel léphet be az országba.