Tam_Bau
MENÜ
2024. május 5.
Györgyi
Jávor jövendölése

Jávor jövendölése

napi.hu

Jávor benedek helyretette az új hűtőrendszerről nyilatkozó paksi államtitkárt.

Szocsiban, a Roszatom általt szervezett 11. Atomexpón az új paksi atomerőmű építéséért felelős miniszter államtitkára finoman körbeírta: át kell dolgozni a még be sem adott engedélyezési dokumentációt, mert jóval több hűtési kapacitás volna szükséges Paks II. reaktorainak. Kovács Pál ezt finomhangolásnak nevezte.

Kovács Pál, aki évekkel ezelőtt, még energetikai államtitkárként egy üzleti fórumon nem csak Paks II., de Paks III. és Paks IV. szükségének víziójával is rémisztgette egy üzleti fórum résztvevőit, a 2014-es választások után nyom nélkül eltűnt az államigazgatásból. Aszódi Attila kirágását követően reaktivizálódott, mint Süli János miniszter államtitkára, és időnként felmondja a beruházással kapcsolatos egyik-másik közhelyet.

Most Szocsiban, a Roszatom rendezvényén állt ki Kovács Pál az eseményről tudosító Világgazdaság újságírója elé azzal, hogy - afféle finomhangolásként - egy teljesen más hűtési struktúra megtervezésével fogalatoskodnak, mint amire eddig a Paks II. terve épült. A VG azt írta: az államtitkár elmondása szerint a kiegészítő munka a Paks II. Zrt. bevonásával zajlki, és a problémára az oroszoknak "számos, a gyakorlatban jól vizsgázó megoldása van"; bár ezeket még hozzá kell igazítani a helyi adottságokhoz. Kovács konkrétumot nem közölt, ám a napilap így is arról értesült, hogy esélyes egy új, medencés hűtőrendszer létesítése.

Pont ezt jövendölte meg négy éve Jávor Benedek EP-képviselő, aki a hírre ezt a szöveget is kiposztolta a Facebook oldalára: "Nem lett volna egyszerűbb az elején belátni, hogy igazam van, mint apránként, több száz, vagy ezer milliárd forint elköltése után beismerni, hogy teljesen abszurd feltételezésekkel vágtak bele a bővítésbe?"

Jávor emlékezetett rá: a Paks II. környezeti hatástanulmányát elemző anyaga 4 éve azt állapította meg, hogy a két új reaktorblokk hűtése nem megoldott, és ha úgy épül meg a rendszer, az túl fogja melegíteni a Dunát. Ennek elkerüléséhez pedig kiegészítő megoldások szükségesek, melyek azonban "további súlyos pénzeket jelent majd az eredeti árhoz képest" - írta az eu-s képviselő.

A kiegészítő megoldás szükségét a tavaly nyári, rekordalacsony dunai vízállás, és az Energiaklub mérései alapján megkérdőjelezhető módon a magas vízhőmérséklet ellenére le nem állított reaktorok esete bizonyítja. Noha a hivatalos kormányzati kommunikáció korábban azt hangsúlyozta, hogy a Dunával önmagában garantált, hogy az évszázad végéig biztosítható a hűtővíz igény (illetve, hogy a legalacsonyabb vízállás esetén rendelkezésre álló vízhozam is bőven kielégíti a paksi atomerőmű és a két új blokk hűtővízigényét), de erről mára kiderült, hogy ez nem igaz.

Pontosan ezt állította korábban Jávor Benedek is.

A Paks II. Zrt. máig nem közölte, hogy a tervezésnél pontosan milyen dunai vízállásokkal kalkuláltak, de a Portfolio most úgy látja, ez a probléma érdemben hozzájárulhat az engedélykérelmek csúszásához, illetve ahhoz a belső vitához is, melynek Aszódi Attila kirúgása lett a vége.