MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Jaksity György: Magyarország beteg, a szó minden értelmében véve

Jaksity György: Magyarország beteg, a szó minden értelmében véve

telex.hu

„Önök lesznek az a generáció, amelynek a feladata, amit mi elkezdtünk, a rendszerváltás végleges befejezése."

„Hogy liberális vagy éppen illiberális egy demokrácia, az ízlésbéli kérdés. Az viszont, hogy valóban demokrácia vagy inkább csak annak megcsúfolása, esetleg kimondottan kleptokrácia, bizony, elég nagy különbség. Magyarország nem annyira illiberális, mint ildemokrácia. Vagy még inkább az angol beteg szó jelentésével élve ill demokrácia” – mondta Jaksity György közgazdász, a Concorde Értékpapír Zrt. vezetője és a Budapesti Értéktőzsde korábbi elnöke a Budapesti Corvinus Egyetem diplomaosztóján tartott beszédében.

A 444 beszámolója szerint Jaksity így folytatta: „Igen, Magyarország beteg, a szó minden értelmében véve.

Nincs funkcionáló, a kormányt elszámoltatni képes ellenzéke, az ország nagy része számára hozzáférhető szabad sajtója, elakadt a hatalmi ágak szétválasztása, a kelet-európai reformok úttörőiből mára az Európai Unióhoz legkevésbé felzárkózó ország lettünk, az európai uniós támogatások legmagasabb szintje ellenére.”

A közgazdász szerint miközben egészségügyi mutatóink elszomorítóak, „ész nélkül és eredménytelenül próbáljuk növelni a születések számát”, belenyugszunk abba, hogy évente 130 ezer magyar nem megfelelően kezelt betegségek miatt hal meg, és közülük 20-30 ezer ember halála megelőzhető lenne.

Beszélt a pedagógusokról is, szerinte elszomorító, ahogyan az ország a tanáraival bánik.

„A leggazdagabb magyarok jelentős része egykori állami vagyon romjain vagy a jelenlegit megcsapolva és EU-s támogatásokkal felturbózva éli felhőtlen vagy még inkább felelőtlen életét. Én önöknek azt mondom, kedves végzősök, hogy önök lesznek az a generáció, amelynek a feladata, amit mi elkezdtünk, a rendszerváltás végleges befejezése. Valós demokrácia kiharcolása és megteremtése. Az ország dohos, áporodott, betegségeket hordozó levegőjének megtisztítása, kiszellőztetése, a XX. század szégyenteljes ideológiai gúnyáinak szemétdombra vetése, elégetése.

Magyarország kompjának a modern európai civilizáció partjához való végleges kikötése. Ehhez nem elegendő jól képzett szakemberekké válni, ehhez jó embernek kell lenni.”