MENÜ
2024. árpilis 16.
Csongor
Ingyenes tanulmányok a Corvinus Ösztöndíjjal

Ingyenes tanulmányok a Corvinus Ösztöndíjjal

eduline.hu

Szeptembertől is megmarad az ingyenes tanulás lehetősége a Budapesti Corvinus Egyetemen.

Miben tér el ez az ösztöndíj a hagyományos állami támogatástól, és hogyan tudtok rá jelentkezni? Utánajártunk.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, július 1-től hivatalosan is alapítványi fenntartásba került a Budapesti Corvinus Egyetem. Ez azt jelenti, hogy az állami ösztöndíjas képzések helyett, az egyetem által finanszírozott ösztöndíjas képzéseket indítanak. Az ösztöndíj forrását pedig a Corvinus fenntartója, azaz a Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány biztosítja. Az új szabályok már a keresztféléves felvételizőkre is vonatkoztak, 2020. szeptembertől pedig még több hallgatót érintenek majd.

Mit jelent pontosan a Corvinus Ösztöndíj?

Ez egy teljesítményalapú ösztöndíj, amelyet felmenő rendszerben vezetnek be az egyetemen. Az állami ösztöndíjhoz hasonlóan a Corvinus Ösztöndíj ugyanúgy tartalmazza a képzés költségét, de nem fedezi például az idegen nyelvi hozzájárulást, a lakhatást, a megélhetést a tanulmányok ideje alatt, és ez sem jár automatikusan a tanulmányok befejezéséig.

Ki lesz jogosult az ösztöndíjra?

A Corvinus Ösztöndíjra azok a hallgatók lesznek jogosultak, akiknek legalább 3,8 az éves kreditekkel súlyozott tanulmányi átlaguk, illetve a két félév alatt legalább 46 kreditet teljesítettek. Ezek alapján rangsorolják a hallgatókat, és a legjobban teljesítők nyernek jogosultságot a következő két félévre a képzésen rendelkezésre álló ösztöndíjas helyekre. Az egyetem tanévenként egyszer – július 31-ig – felülvizsgálja az eredményeket és módosítja az ösztöndíjra jogosultak körét. A felülvizsgálatot a két utolsó olyan aktív félévetek alapján készítik majd el, amikor nem vettetek részt külföldi részképzésben vagy szakmai gyakorlaton. Amennyiben az éves felülvizsgálatkor csak egy értékelés alá vonható aktív félévetek van, akkor a felülvizsgálat során azt kétszeres értéken kell figyelembe venni – olvasható az egyetem honlapján.

Hogyan tudtok jelentkezni a felvételin az ösztöndíjas képzésekre?

A többi intézményhez hasonlóan, a Corvinus esetében is a felsőoktatási felvételi jelentkezés során – az E-felvételi rendszerben – kell megjelölnötök, hogy milyen finanszírozási formában szeretnétek felsőoktatási tanulmányokat folytatni. Ebben az esetben az „A” betűjeles képzés jelenti a Corvinus Ösztöndíjjal támogatott képzéseket, a „K” pedig értelemszerűen az önköltséges finanszírozási formát.

Fontos, hogy a Corvinus a központi felvételi eljáráson kívül nem folytat külön ösztöndíjbírálatot, vagyis a pályázathoz a felvételi eljárásban kötelezően benyújtandó dokumentumokon túl egyéb dokumentumot nem kérnek, és az elbírálás is megegyezik a felvételi eljárás általános bírálati szempontjaival. Tehát, ha a felvételi során az adott képzésen eléritek az egyetem által meghatározott felvételi ponthatárt ebben a finanszírozási formában, akkor az első két félévre automatikusan jogosulttá váltok az ösztöndíjra.

Hány félévre jár az ösztöndíj?

Az ösztöndíj nem jár automatikusan a teljes képzési időre: az egyetem tanévenként egyszer felülvizsgálja a jogosultak körét. Ezen kívül a Corvinus Ösztöndíj legfeljebb az adott szak hatályos képzési és kimeneti követelményeiben meghatározott képzési időre jár – vagyis, ha a felvételi jelentkezéskor a választott szak képzési ideje 6 félév, akkor maximum 6 félévre vagytok jogosultak. A fogyatékkal élők számára egy félévvel, osztatlan képzésben részt vevő fogyatékkal élők esetén két félévvel meghosszabbítható a jogosult félévek száma. Ugyancsak méltányolható indok a tartós betegség, a gyermekvállalás, illetve az Erasmus, amikor a jogosultsági időt egy félévvel meghosszabíthatják, ha ezen körülmények miatt a tanulmányi idő is hosszabb lesz. Fontos azonban, hogy a maximális támogatási idő ilyen esetben sem léphető túl.

Szintén nagyon fontos, hogy egy félévben csak egy képzésen kaphattok ösztöndíjat akkor is, ha párhuzamosan több képzésen is folytattok tanulmányokat az egyetemen.

Milyen kötelességeitek vannak, ha ösztöndíjat kaptatok?

Ha a félév során passziváltattok, akkor kötelesek vagytok visszafizetni az adott félévre folyósított ösztöndíj teljes összegét, illetve a képzési idő alatt, de legfeljebb a képzési idő kétszeresén belül meg kell szereznetek az oklevelet, ugyanis ennek hiányában a teljes ösztöndíjat vissza kell fizetnetek.

Aktív és passzív félévekben is jár az ösztöndíj?

A Corvinus Ösztöndíjra csak aktív félévben vagytok jogosultak.

Hogyan veszíthetitek el az ösztöndíjra való jogosultságotokat?

Az ösztöndíjszerződés felmondásával, a maximális ösztöndíjas félévek számának a felhasználásával, vagy ha bármilyen más okból megszűnik a hallgatói jogviszonyotok.

Ezzel csökken az állam által támogatott féléveitek száma?

Nem, mivel a Corvinus Ösztöndíj nem jelenti az állam által finanszírozott 12 félévetek felhasználását, vagyis az állami ösztöndíjas féléveitek más felsőoktatási intézményekben szabadon felhasználhatók.