Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Ingyen pénzt ígért a miniszter családi házak napelemeihez

Ingyen pénzt ígért a miniszter családi házak napelemeihez

privatbankar.hu

Vissza nem térítendő támogatással is szeretnék ösztönözni a megújuló energiaforrások használatát.

Magyar és európai uniós forrásból 30-40 százalékos támogatást is nyerhetnek majd a családi házak tulajdonosai napelemes rendszerek telepítésére - közölte az innovációs és technológiai miniszter pénteken Zalaegerszegen.

Palkovics László a GreenTech - Zöld energia és fenntarthatóság című szakkiállításon és konferencián a gazdaságfejlesztés és a környezetvédelem összefüggéseiről tartott előadásában azt mondta, hogy nemcsak hitellel, hanem vissza nem térítendő támogatással is szeretnék ösztönözni a megújuló energiaforrások használatát. Egyebek mellett a napelemes rendszerek telepítését is.

Az elképzelések szerint az energiaszolgáltatókat arra ösztönöznék, hogy a fogyasztóknál hatékonyabb legyen az energiafelhasználás, például okosmérők felszerelésével, ami az energetikai rendszerek átalakításának egyik legnagyobb projektje lesz - jelentette ki a miniszter.

A kormány klímavédelmi akcióterve alapján a karbonsemlegesség elérése 2050-ig mintegy 50 ezer milliárd forintba kerülhet, de az a cél, hogy azt ne az adófizetők, hanem a "környezetrongálók" fizessék meg, a költségek ne vezessenek az energia- és közvetve az élelmiszerárak emelkedéséhez - mondta a miniszter.

Karácsony Gergely főpolgármester a közelmúltban többször is sürgette, hogy a kormány ne csak az új lakások építését és vásárlását támogassa, hanem a felújításokat és korszerűsítéseket is.

"Ha megnézzük a magyar lakásállományt, akkor azt látjuk, hogy energetikai szempontból egyáltalán nem megfelelő. Társadalmilag, ökológiailag és helyi gazdasági szempontokat is figyelembe véve szükség lenne egy olyan program elindítására, ami a már meglévő lakások korszerűsítését támogatja." - mondta Karácsony Gergely a Portfolio szeptemberi konferenciáján.

A fővárosi önkormányzat vezetője utalt rá: nemrégiben készült egy tanulmány, ami rávilágít, hogy ha a budapesti lakásállomány harmadát felújítanánk, abból 70 milliárd forintnyi adóbevétel származna, 50 milliárd forinttal csökkenne évente a rezsi költség a felújított lakásoknál és 25 százalékkal csökkenne ennek a lakásállománynak a széndioxid-kibocsátása.