Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Illés Borház: avatóünnepség és felszentelés

Illés Borház: avatóünnepség és felszentelés

Takács Zsuzsa • fotó: Kapfinger András

„Megfizettük a tanulópénzt, de végül sikerült.”

A Tolnai- és a Szekszárdi Borvidék találkozásánál, festői völgyek és dombtetőre kúszó ültetvények ölelésében található az Illés Borház. Alapító tulajdonosa, Illés Pál és felesége Illés Anikó családi vállalkozásként hat éves megfeszített munkával hozta létre a mintegy hat hektárnyi ültetvényt és a legmodernebb technológiával felszelt szőlőfeldolgozót. Az elmúlt szombaton, június 27-én ünnepélyes keretek között, borász szakemberek, üzleti partnerek, barátok, segítők és családtagok részvételével ünnepélyesen felavatták a létesítményt.


Az Illés család tagjai a szalagátvágással felavatták a nagyszabású létesítményt

Kisdorog határában, a gondosan művelt szőlőültetvények közelében, a domb lábánál építették meg az ezer négyzetméter alapterületű üzemet. A létesítményben felszerelt laboratórium és az emeleten 380 négyzetméter alapterületű irodarész is található. Az üzem területén külön soron helyezték el a fehér- és vörösborok érleléséhez szükséges nagyméretű tartályokat, ahol a teljes érlelési, tárolási, palackozási háttér is biztosított a borok számára. A legkorszerűbb technológiát Olaszországból vásárolták meg, a Della Toffola cég tartályai és az automatizált üzemmódot segítő berendezések garantálják a tartályokban az irányított erjedést, itt hűteni és melegíteni is lehet a szőlőt, minden adott a kiváló minőség eléréséhez. A teljes komplexum felépítése, a szőlőfeldolgozó- és palackozó megvalósítása 350 millió forintba került, és az Európai Unió, valamint a Magyar Állam támogatásával valósult meg. Ezenkívül nagyban próbára tette a családi vállalkozás anyagi forrásait, a tulajdonos az avatás előtt úgy fogalmazott, hogy többször is megfizették a tanulópénzt, nagyon nehéz időszakon vannak túl, de megérte. Tavaly októberben megtörtént a létesítmény műszaki átadása, az első szüreten is túlvannak, és már az idei év márciusa hatalmas szakmai sikert hozott.

A régiós borversenyen elért aranyérem és a Magyarországi Újbor és Sajt Fesztiválon elnyert Magyarország legjobb újbora aranyérmes elismerés után, a franciaországi Chardonnay du Monde versenyen aranyérmet kapott 2019-es Chardonnay boruk, amit a teveli Völgységi Szőlő Termesztők Szövetkezetétől felvásárolt fehér szőlőkből készítettek. Saját ültetvényükön a legnagyobb terülten Cabernet Franc és a Cabernet Sauvignon terem, mellette Kékfrankos, Syrah, Alibernet, és egy új fajta, a Pinot Regina található. Ez a borászat egyik különlegessége, ami a Pécsi Egyetem Kutatóintézetének nemesítéséből készült, rezisztens, a szőlőbetegségeknek ellenálló fajta, az országos fajtakönyvben is csak az idei évtől szerepel.

Illés Pál: „Fűtött a bizonyítási vágy”

Minderről a házigazda, Illés Pál beszélt az avatóbeszédében, aki családja körében szombaton délelőtt bensőséges szavakkal fogadta az ünneplőket. Felidézte az elmúlt éveket, attól kezdve, hogy 2013-ban megvásárolták a mintegy 34 hektáros területet, melynek egy részén megálmodták ezt a borászatot. Visszatekintve úgy fogalmazott, nem gondolta, hogy ilyen nehéz lesz. A szőlészeti-borászati fejlesztésre elnyert pályázat ellenére is hatalmas árváltozással kellett szembenézni, a finanszírozás jelentette a legnagyobb kihívást, amiben a Takarékbank helyi kirendeltsége akkori vezetője és munkatársai voltak segítségére, és mai napig nagyszerű partnerei.
Majd hosszú névsorban emlékezett meg valamennyi segítőről, szakemberről a tervezéstől, a kivitelezésen át a pályázatíró és menedzselő kollektíváig. Fővállalkozó, alvállalkozók egész sora, a közbeszerzést lebonyolító személyek éppúgy részesesei a mai nap sikerének, mint a technológiát beszerelő, a különböző részeket harmonizáló mérnökök, technikusok, nem beszélve a hatalmas adminisztrációt végző munkatársakról.

„Hogy ez a rengeteg munka ne legyen hiábavaló” – Bálint atya felszentelte a szőlőfeldolgozót

– Nagy köszönet és elismerés illeti őket, és mindazokat, akik kitartásra ösztönöztek – mondta beszédében. Az előadó elérzékenyülve beszélt feleségéről, Anikóról, aki a legnehezebb időszakban is segítette, és aki nélkül nem sikerült volna mindezt elérni, továbbá immár végzett borászokként lányáról, Barna-Illés Bettináról és vejéről Barna Jánosról, akikkel közösen tervezik a borászat jövőjét. Reméli, hogy Edina lánya, akit munkája jelenleg Budapesthez köt, szintén csatlakozik a vállalkozáshoz. Majd mindazokról a barátokról, segítőkről, családtagokról emlékezett meg, akik buzdították a sokszor kilátástalannak tűnő helyzetben. – Azoknak is köszönöm, akik szkeptikusan állak hozzá a nagyszabású vállalásunkhoz, mert ez erőt adott, hogy „csakazértis” megmutassam. Fűtött a bizonyítási vágy – fogalmazott Illés Pál.

Majd Bálint atya lépett a mikrofonhoz, és a lelki erő fontosságáról, az isteni segítség jelentőségéről beszélt: – Az itt álló vállalkozó megálmodta a nagy tervet, mindent elkövetett a megvalósításáért, és a hite volt a támasza. Hányszor zörgetett segítségért, amikor híján volt erőnek, pénznek, anyagiaknak? Szükség van isteni segítségre, ezért áldjuk meg a létesítményt, hogy ez a munka ne legyen hiábavaló, hozza meg az elvárt sikert – mondta az atya, majd a szalagátvágás után szenteltvízzel hintette meg a létesítményt. A testet és a lelket egyaránt táplálni kell, a házigazda finom ebéddel és borkóstolóval vendégelte meg az ünnepség résztvevőit.

Elérhetőség, információ:
ILLÉS BORHÁZ Kisdorog Hrsz. 081/2
Tel.: 06 70/7711-408, 06 70/6020-920
www.illesborhaz.hu