MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Háztáji mindenes

Háztáji mindenes

agroinform.hu / Kiss Bertalan

A Samson cég csak használt járműveket vásárol fel és épít át.

 

Egy érdekes, mondhatni, hiányzó, szűk járműszegmenst meglovagoló, egyedi járműátépítő cégről van szó. Az ellandi székhelyű (West Yorkshire) Samson Engineering Limited több mint 40 éve foglalkozik járműépítéssel, és természetesen mind az 5 jelenlegi típus rendelkezik a szükséges hatósági bizonyítványokkal, jóváhagyással, de sajnos csak az Egyesült Királyság területén.

Az teljesen megszokott, hogy bizonyos terepjárókból építenek pick-upokat, illetve a gyártók eleve terveznek nyitott platós kisteherautót vagy felépítményezhető fülkés alvázat is, közös alapokra.

A Suzuki Jimmyből átépített pick-up mindenképpen érdekes, hiszen nagyobb, mint egy UTV, de kisebb, mint egy megszokott európai 4 ajtós, duplafülkés pick-up. Ugyanakkor villás targoncával rakodható, platóján akár 2 euroraklapnyi árunak is jut hely. A maximális teherbírás 350-500 kg között változik, kiviteltől függően.

A Yomper hivatalosan is kishaszonjármű, vagyis az áfa ott visszajár, nem kérdés, milyen jogosítvány szükséges hozzá („B"), a megszokott módon rendszámozható, és ami a legfontosabb, hogy gyorsforgalmi utakon és belvárosban egyaránt közlekedhet, mint bármely más személyautó vagy furgon. Ugyanakkor kiemelt terepjáró képességekkel rendelkezik, mert a futóművek is módosításokon mennek keresztül.

A típusszámokban szereplő 275 és 225 a centiméterben megadott tengelytávot jelentik. A 225 cm a Suzuki Jimmyk eredeti tengelytávja, míg a 275 cm esetén nemcsak 500 mm kerül betoldásra, de a hátsó túlnyúlást is megnövelik 200 milliméterrel.

Elkerülve a gyártói jogvitákat és garanciális kérdéseket, a Samson cég csak használt járműveket (jelenleg 2005-2018 közöttieket) vásárol fel és épít át az ügyfelek igényeinek megfelelően. Ők szemrevételezik és vizsgálják meg, alkalmas-e az adott jármű az átépítésre. Másrészt a megfizethető, versenyképes vételárat szintén tartani kell.

A Yomper elnevezés az 1982-es Falkland-szigeteki háborúból származik, amikor a brit katonák százai az inkább jelképes úthálózattal rendelkező, nem egészen 5000 lakosú szigetcsoporton hatalmas mennyiségű hadifelszerelést és más ellátmányt vittek a hátukon, hátizsákokban. A győztes háborút követően mind a hegyi vadász hátizsákra utaló Bergan szó, mind a Yomper (nehéz málhával, nehéz terepen masírozó) hivatalosan is bekerültek az Oxford nagyszótárba és a történelemkönyvekbe egyaránt.