Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Hatvankilenc hónapig ne egyen és ne fűtse a lakását és akkor lesz egy 50 négyzetméteres lakása Szekszárdon

Hatvankilenc hónapig ne egyen és ne fűtse a lakását és akkor lesz egy 50 négyzetméteres lakása Szekszárdon

index.hu • fotó: oxu.az

A jövőben talán javulhat a helyzet.

2015 óta nagyobb ütemben emelkedtek a lakásárak Budapesten és a megyeszékhelyeken, mint a bérek. A fővárosban 104 havi bérből jönne ki ma egy ilyen lakás, szemben az öt évvel ezelőtti 68 hónappal – írja az Ingatlan.com a legújabb elemzésében.

Debrecenben most a megyei nettó átlagfizetés 111-szereséből jön ki egy 50 négyzetméteres lakás, 2015-ben elég volt 77 hónap. A másik véglet Salgótarján, de ott is többet kell dolgozni a lakásvásárlásért, 2015-ben 36 havi nettó elég volt egy lakáshoz, de idén már 43 hónapra van szükség.

A jövőben javulhat a helyzet, mivel az elmúlt hónapokban országszerte lelassult a lakásdrágulás, van, ahol már stagnálnak az árak. Eközben a bérek még mindig emelkedő pályán vannak, ezért a jövőben akár csökkenhetnek is az elmúlt években kialakult jelentős különbségek.

Győr kilóg a sorból

Az ingatlan.com elemzése szerint jelenleg Debrecenben kell a legtöbbet dolgozni egy lakásért: a megyei nettó átlagfizetés 111-szereséből jön ki, szemben az öt évvel korábbi helyzettel, 2015-ben ugyanis 77 hónapra elegendő fizetés is elég lett volna ehhez.

Debrecen egyike a legjelentősebb lakásdrágulást felmutató nagyvárosoknak, amiben egyrészt szerepe van annak, hogy Budapest után a második legnagyobb egyetemvárosról van szó, másrészt pedig a tavaly bejelentett autóipari beruházás is felfelé hajtotta az árakat. Debrecen után következik Budapest, ahol jelenleg 104 havi nettó bérből jön csak ki egy 50 négyzetméteres lakás, azaz majdnem 9 évet kellene dolgozni azért. Öt évvel korábban kedvezőbb volt a helyzet, az akkori havi nettó 68-szorosából kijött volna a szóban forgó lakás.

Kilóg a sorból Győr, ahol alig változtak a mutatók. 2015-ben a nettó fizetések 79-szerese, most pedig a 80-szorosa kell egy lakáshoz, mindkét időpontban kevesebb mint 7 év alatt megvan egy lakás ára. A győri siker egyik titka az, hogy 10 ezer lakosra vetítve évek óta itt építik a legtöbb lakást az országban, a kínálat bővülése pedig megfékezte a lakásdrágulást.