MENÜ
2024. május 4.
Mónika, Flórián
Hallstatt lakói megőrülnek a turistáktól: könyörgünk, ne gyertek!

Hallstatt lakói megőrülnek a turistáktól: könyörgünk, ne gyertek!

napi.hu

Egy lakóra 15 turista jut, valóságos pokol lett Hallstatt lakóinak az élete −írja az Euronews.

Miután egy ismert dél-koreai sorozat egyik jelenete az osztrák városban játszódott, igazi tömegturizmus célpontjává vált Hallstatt. A havas hegycsúcsokkal díszített helyszín olyan népszerűségre tett szert, hogy még Kínában is lemásolták.

Míg az első időkben igazi ajándék volt − gazdasági értelemben − a tömeg beáramlása, mára már elviselhetetlenné vált a helyzet. Főleg, miután a Disney azt terjesztette, hogy a szóban forgó városkáról mintázta a Jégvarázs című animációs film helyszínét.

A kisvárosban mindössze 700-an élnek, ellenben olyan nap is van, amikor több mint 10 ezer turista érkezik hozzájuk.

Eleinte boldogok voltak, hiszen meglehetősen borsos áron tudták kiadni szobáikat, valamint aranyáron is megvették a süteményt és a kávét, most azonban tüntetést terveztek, amelynek célja az volt, hogy délután 5 után ne hajtsanak be turistabuszok hozzájuk.

Hiába növeli ugyanis a város vagyonát az embertelen tömeg, naplementekor már konkrétan nem lehet közlekedni tőlük az utcán.

A covid előtti időkben évente 1 millió turista látogatott Hallstattba, a helyiek ezt a harmadára próbálnák meg leszorítani.

És bár tudják, hogy az adóbevételekből óriási előnyük származik, mindenképp szeretnék elkerülni, hogy úgy járjanak, mint Velence lakosai.