Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Hackerek kriptopénzt bányásztak

Hackerek kriptopénzt bányásztak

hvg.hu

Hackerek támadták meg az európai szuperszámítógépeket, kriptopénzt bányásztak velük.

A kiberbiztonsági szakemberek szerint valószínűleg egyetlen hacker(csoport) számlájára írhatók azok a támadások, amelyeket az európai szuperszámítógépek ellen indítottak a múlt héten. Hogy mi volt a cél, az nem teljesen világos.

Ahogy nőtt a kriptovaluták népszerűsége, úgy jelentek meg azok kártékony programok is, amelyek a felhasználó számítógépének erőforrását felhasználva kezdtek el kriptopénzt bányászni. A jelek szerint most újabb célpontot találtak maguknak a hackerek: az európai szuperszámítógépeket.

A ZDNet beszámolója szerint a Monero kibányászására alkalmas malware-rel a múlt hét folyamán többek között a skót Edinburgh-i Egyetem Archer nevű számítógépét és a müncheni Lajos–Miksa Egyetem eszközét is megfertőzték. A szakemberek azt sejtik, hogy a támadások hátterében nem különböző csoportok állnak, egy kézben futhatnak össze a szálak.

A Cado Security szerint a támadó lengyel, kanadai és kínai egyetemek bejelentkezési adatain keresztül terjesztette el a kártékony programot. Minden támadás esetében hasonló fájlneveket és egyéb paramétereket használtak, ami arra utal, hogy egy hacker(csoport) hajtotta végre a támadást. Az Archer esetében arra utaló nyomot találtak a szakértők, hogy a hackerek kínai IP-címekről érkeztek.

Bár az egyértelmű, hogy a szuperszámítógépekkel jóval hatékonyabban lehet kriptopénzt bányászni, mint egy átlagos PC-vel, a szakemberek azt sejtik, hogy nem csak ez lehetett a motiváció. Az eszközöket ugyanis mostanság a koronavírus elleni harchoz használják fel (gyógyszerek és vakcina kutatására), így az is lehet, hogy a cél az volt, hogy megszerezzék a kutatási (rész)eredményeket, vagy egyszerűen csak megakasszák a munkát.