Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Ha jövő nyáron virágtengert szeretnénk

Ha jövő nyáron virágtengert szeretnénk

agroforum.hu

A jó kertész előrelátó és még ősszel is azon jár az esze, hogy vajon mi lesz a következő időszakba.

Itt van az ősz, és most jó okunk van arra, hogy elkezdjük a jövő évet tervezni! Ha eddig nem tettük meg, akkor most vegyünk elő egy kockás füzetet és jegyzeteljük le az idei év tapasztalatait, hiszen ennek mentén jövőre javíthatunk a kerten, de ha úgy van, akár télen vagy késő ősszel elkezdhetjük a megvalósítást is.

Üres foltok a kertben, jövőre virágpompában

Idén minden bizonnyal egy-egy kerti séta során felcsillant a szemünk, hogy ide és ide, oda meg amoda már van is ötletünk jövő évre. Na, ha ezeket nem írjuk fel, nem rajzoljuk le, akkor a következő évi kerti sétánál is a homlokunkra csapunk majd, hogy bezzeg tavaly még eszemben volt! Erre jó a kockás füzet. Mi több ma már applikáción keresztül is tudunk egymást segítő növények rendszerében biokertet tervezni, így az alapokat ősszel le is rakhatjuk akár a talaj-előkészítésnél.

Nem kell az évelőket most visszavágni

Egy időben én is rendre visszavágtam az évelőket, de mióta a fenntartható kert szemléletében művelem még a díszágyásokat is, így ez a momentum szinte teljesen eltolódik tavaszra.

A virágágyásokban, ha hagyjuk a beért magokat elszóródni, akkor az olyan foltokat is benépesíthetjük plusz munka nélkül, ami idén még üresen állt. Az évelő őszirózsa, a pillangóvirág, a gyertyalángvirág, a verbénák és még a bársonyvirágok is elszórják a magokat, és így jövőre, amint időszerű a magok csírázása, semmi dolgunk nem lesz, kikelnek maguktól az ágyáson belül.

Nézzük végig a virágzási időket!

Szintén kockás füzetes feladat, hogy jegyzeteljük le, hogy idén mikor volt a legtöbb és a legkevesebb virágzó a kertben. Így ha idővonalban átnézzük a kerti virágzási időket, akkor célirányosan az “üres” helyekre kereshetünk számunkra kedves növényt. Ha netán nem találunk kedvünkre valót, akkor válasszunk több színes levelű örökzöldet, vagy olyan lombhullatót, mely minden évszakban más színben pompázik. Jó választás lehet a vörös hajtásokkal díszítő som is, de akár egy tarka levelű kecskerágót is választhatunk színfoltnak.

Az őszi virághagymák között is sok eltérő virágzási idő van

Az őszi virághagymák, vagyis az ősszel ültetendő virághagymák között a tulipán, nárcisz, jácint, krókusz, fürtös gyöngyike, liliom a legismertebb. Ha csak a tulipánok között keresgélünk, ott is igen eltérő virágzási idők vannak: a nagyon koraiaktól, melyek akár márciusban is nyílnak már vannak igen kései virágzásúak, melyekben májusban gyönyörködhetünk.

A dézsás növények is megoldást jelentenek

Ha nincs elegendő hely a kertben és kevés a virágzónk, akkor a dézsás növényekre mindig számíthatunk. A leanderek, bougainvilleák, duranták, plumbágók mindig ott lesznek kéznél, ha színes virágpompára van szükségünk.

A duranta a lila virágai mellett kis fává nevelve szoliterként is alkalmazható. A bougainvilleát nem is kell bemutatni, színes, pink és vajszínű virágzataival igazi mediterrán hangulatot teremtenek minden teraszon és kertben.

Viszont a mediterrán növényeket mindig teleltetni kell, mert a téli fagyokat nem bírják kint, így világos, de fagytól és huzattól mentes helyen teleltessük őket, majd tavasszal a fagyok elmúltával kiköltöztethetők a kertbe.