MENÜ
2024. március 19.
József, Bánk
Fordított a helyzet a Szputnyikkal

Fordított a helyzet a Szputnyikkal

hvg.hu

Annyira nem lehet utazni a Szputnyikkal, hogy már az oroszok is Európába jönnek oltatni.

Deutsche Welle emlékeztet, hogy áprilisban ez még fordítva volt: Németországban és más uniós államokban szerveztek utakat Oroszországba, hogy ott megkapják a Szputnyik V -ltást. Akkoriban az Európai Unióban még sok helyen hiány volt Covid-19-védőoltásból.

Mikor fogadják el Nyugaton a Szputnyik V-oltást? Ezt senki sem tudja, de az oroszoknak mindinkább gondot jelent a külföldi utazás. Nemcsak a turistáknak, de az üzletembereknek és a diákoknak is. Maya Lomidze, az oroszországi utazási irodák szervezetének vezetője erről így beszélt a Deutsche Welle tudósítójának: "Az utazási irodák kliensei rájöttek, hogy elhúzódik a Szputnyik V engedélyezése Nyugaton. Ezért megkérték az irodákat: szervezzenek olyan utakat, amelyeken megkaphatják a WHO által engedélyezett vakcinákat. Így jött létre a vakcinaturizmus Oroszországban."

Kereslet tehát van, de a kínálat csekély: komoly akadályok nélkül mindössze három ország teszi lehetővé, hogy náluk külföldi turisták könnyen védőoltást kaphassanak: Szerbia, Horvátország és Görögország. Szerbia a legnépszerűbb az orosz vakcinaturisták között, mert nem kell vízum, és a védőoltás ingyenes. Emellett az ország viszonylag olcsó. Horvátország drágább, és oda vízum is kell, de van egy óriási vonzereje. Nem kell várakozni a második oltásra, hanem kérni lehet a Johnson&Johnson vakcináját, amelyikből egy adag is elég.

Szeptemberben még csak 10-20 csoportot szerveztek ebből a célból, de októberben már naponta érdeklődnek a vakcinaturizmus iránt annyian, mint az előző hónapban összesen. Maya Lomidze szerint ez a nagy érdeklődése meg is marad mindaddig, amíg a WHO nem engedélyezi az orosz vakcinát.

Németországba is érkeznek vakcinaturisták Oroszországból, főként olyanok, akiknek ott rokonaik élnek. Nekik állandóan teszteltetni kellene magukat, ha étterembe akarnak menni a rokonaikkal. Németország jóval drágább, mint Szerbia, Horvátország vagy Görögország, ezért csak kevés orosz választja ezt a megoldást. Ráadásul itt maga az oltás 500-800 euróba is kerülhet. Ezenkívül fizetni kell egy tolmácsot is, aki ezért 60 eurót kér.

A másik gond az, hogy Németországban turisták elvileg nem kaphatnak védőoltást. Az orosz utazási irodák ezt mégiscsak el tudják intézni, de ez is pénzbe kerül. Az utazási irodák azt használják ki, hogy az oltási kampány során sok helyen nem kérnek semmiféle igazolványt vagy útlevelet.