Tam_Bau
MENÜ
2024. május 7.
Gizella
FitoHorm Kft.: fenntarthatóság és felelősségvállalás

FitoHorm Kft.: fenntarthatóság és felelősségvállalás

FitoHorm Kft.,

„Nem mi irányítjuk a folyamatot, de megpróbálunk jó reagálni”

A bajai székhelyű FitoHorm Kft. magyar tulajdonú családi vállalkozás, a mezőgazdaság jól ismert szereplője. Alapítója, az agrármérnök Szabó Márton, több mint négy évtizeddel ezelőtt kezdett el foglalkozni a növények hiánybetegségeinek pótlásával, majd vállalkozást alapítva, az elsők között országos szaktanácsadói hálózatot hozott létre. A cég erőssége, hogy több lábon áll, és évekkel ezelőtt megtörtént a generációváltás. Két fia, Szabó Attila és Szabó Balázs ügyvezető igazgatóként jegyzik az autószervizzel és szállodai szolgáltatással is foglalkozó vállalkozást, a mezőgazdasági ágazatot Forrai Dusán cégvezető irányítja.

A FitoHorm Kft. töretlenül fejlődik, évről-évre egyre többen használják a termékeiket. Ezzel együtt folyamatosan bővíti termékpalettáját a szakmai és piaci igényeknek megfelelően. A kiszámítható, nyugodt gazdálkodás azonban felborult a koronavírus-járvány beköszöntével. Forrai Dusán cégvezető szerint a Covid-19 rávilágított, hogy az alapanyag-beszerzés is nehézségbe ütközhet, ám a legnagyobb problémát akkor, 2020. év elején, a műanyagkannák beszerzése jelentette.

– A termékeink hetven százalékát 20 literes kannákban értékesítettük és értékesítjük, ám hiába volt három beszállítónk, így is problémák léptek fel – mondta a szakember. – Felvetődött, mi lenne, ha magunknak gyártanánk a kannákat? Találtunk egy importőrt és pályázat útján sikerült támogatást szerezni, így megvásároltunk egy flakonfúvó gépet, a szükséges technológiát a saját gyártáshoz, amit idén év elején tudtunk elkezdeni. Műanyag granulátumot vásárolunk, ebből készítjük el a saját FitoHorm-kannákat, melyek egy picit eltérnek a piacon lévő kannáktól. Keskenyebbek és magasabbak, hogy a 20 literes kapacitás megmaradjon, ezzel az apró módosítással azonban sikerült elérni, hogy az EU-s raklapokon telítve több elfér, így hatékonyabb a szállítás. A zöld szín és a piros kupak, mint a FitoHorm-termékek jellemzője megmaradt, és most már a kanna is ránk jellemző, egyedi!

Ez az újító szemlélet és rugalmasság mindig is jellemezte a vállalkozást, Forrai Dusán hozzáteszi, hogy most már azt tervezik, hogy 2023-tól újhasznosított műanyag granulátumot vásárolnak majd. A fenntarthatóság és a környezetvédelem, a visszajelzések alapján, egyre fontosabb a gazdák számára értékelik ezt a törekvést a FitoHorm részéről. A vállalkozásnak az idei évben az alapanyag-beszerzés jelenti a legtöbb fejtörést, szinte minden régi csatorna megszűnt, új forrásokat kellett találni, az alapanyagárak pedig folyamatosan emelkednek. Továbbá megemlíti, hogy nagy a veszély, ha ebben a bizonytalan helyzetben a gazdák a műtrágyával spóroltak, és helyette csak a lombtrágyázásra tesznek fel mindent. A lombtrágya nem helyettesíti a nitrogén, foszfor, kálium tartalmú műtrágyát, a lombtrágya hozzáad, erősíti, immunizálja a növényt. Mint az embereknél: a Béres-csepp szedése, mellette azért enni is kell. Reméli, nem sokan léptek ebbe a csapdába, mert a hozamokon meglátszik majd.

– Nem mi irányítjuk a folyamatokat, de megpróbálunk jól reagálni – fogalmaz a cégvezető. - Már elkezdődött a lombtrágyázás időszaka, ami június végéig tart, rengeteg elővásárlásunk van, az időzítés pedig létfontosságú. Piaci stabilitásunkat segíti, hogy több, mint ötven féle terméket gyártunk, ha valamiből az alapanyag-beszerzés miatt hiány van éppen, akkor is tudunk 2-3 féle alternatívát javasolni. Nem az a legfőbb célunk, hogy minél több terméket adjunk el, hanem, hogy jövőre is visszatérjenek a partnereink. -tzs-