MENÜ
2022. szeptember 27.
Adalbert
Ezer km/h-val egy csőben

Ezer km/h-val egy csőben

telex.hu • fotó: businesswire.com

A kanadai Torontóban bemutatták a világ első, 1000 kilométer per óra fölötti sebességgel haladó közlekedési eszközét.

A FluxJet egy repülő és egy vonat keveréke, amely egy föld feletti csőben, érintésmentes technikával közlekedik, teljes egészében elektromos áramot felhasználva.

A FluxJetet a 2015-ben alapított TransPod nevű kanadai startup fejlesztette ki, az első, kicsinyített modell működését pedig most mutatták be. A próbapályán a közel egy tonna súlyú FluxJet a csőben egy előre meghatározott utat tett meg, és azt is megnézhették a résztvevők, hogyan lehet a járműből ki- és beszállni.

A TransPod a jövőben egymástól távol eső nagyvárosokat kötne össze föld feletti csövekkel, amelyekben a FluxJetek a repülőknél jóval gyorsabban és jóval olcsóbban tudnának majd közlekedni. 

A Transpod Lines első vonalát a kanadai Edmonton és Calgary között építené meg, a beruházásra pedig 550 millió dollár értékű tőkét össze is gyűjtöttek. Ebből a pénzből a tervezést és a környezetvédelmi engedélyek beszerzését már el is kezdték, az építkezés teljes ára ugyanakkor ennek többszöröse, legalább 18 milliárd dollár (7200 milliárd forint) lenne. Ha ez a vonal megépül, az utasok a repülőhöz képest jóval olcsóbban tudnak majd jegyet venni rá, és évente több százezer tonna széndioxid kibocsátását is megspórolják.