MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Mit jelent a világon a legjobb országnak lenni?

Mit jelent a világon a legjobb országnak lenni?

igenyesferfi.hu

A szempontok: a gazdasági befolyás, katonai erő, oktatási színvonal, általános életminőség.

A szubjektív megítélések mellett évről évre készülnek olyan kutatások és összeállítások, amelyekből kiderül, hogy melyek a világ aktuálisan legdrágább vagy éppen legélhetőbb városai, országai. A többek között a University of Pennsylvania közreműködésével immáron ötödik éve elkészített felmérés pedig arra a kérdésre keresi a választ, hogy melyik a világ legjobb országa.

Komoly mutatók nélkül ez egy igencsak szubjektív összeállítás lenne, így a szakértők olyan szempontok figyelembevételével készítik az aktuális listát, mint például a gazdasági befolyás, katonai erő, oktatási színvonal, általános életminőség, technológiai adottságok, a vállalkozások helyzete, kulturális élet és természetesen 2020-ban megkerülhetetlen kérdés a klímaváltozás, illetve ennek az adott térségre vonatkozó következményei.

A globális ranglista első helyén idén Svájc végzett, amit a sorban Kanada és Japán követ, az első tíz hely folytatása pedig a következők szerint alakult: Németország, Ausztrália, Nagy-Britannia, Amerikai Egyesült Államok, Svédország, Hollandia és Norvégia.

Magyarország nem szerepelt a felmért országok között, Lengyelország viszont a 34. helyen végzett, egyúttal a közép-kelet-európai régió legjobb helyezését érte el. A felmérés külön kiemelte Kanadát, mint a legmegbízhatóbb országot, Malajziát és Kínát, mint ideális térséget új vállalkozás indítására, Svédországot és Hollandiát, mint olyan országokat, ahol különösen pozitív a nők általános helyzete, a zöld attitűd szempontjából pedig Svédország, Svájc és Finnország kapott külön elismerést.