MENÜ
2024. május 5.
Györgyi
Észak-Amerika és Kína után végre Európa is kap és többet tud az elődjénél

Észak-Amerika és Kína után végre Európa is kap és többet tud az elődjénél

vezess.hu / Svékus Gergő

A jól ismert e:HEV full hibrid hajtáslánc mellett Európában első ízben e:PHEV plug-in hibrid opciót is kínál a hatodik generációs Honda CR-V. Mindkét opció kétliteres, Atkinson-ciklusú benzinmotorra épül, és ugyanazt a dupla villanymotoros konfigurációt alkalmazza; a különbséget az akkumulátor kapacitása és a rendszer vezérlése jelenti.

Pontos műszaki adatokat egyik hibrid variánsról sem közölt egyelőre a Honda; az e:PHEV esetében fontos tudnivaló, hogy 82 kilométeres tisztán elektromos hatótávolsággal számolhatunk, a teljes feltöltés pedig 2,5 órát vesz majd igénybe. A full hibrid variáns szintén képes a tisztán elektromos üzemre, értelemszerűen jóval rövidebb távolságokon.

A kétféle hibrid eltérő orrkialakítással kerül majd forgalomba. A dizájn az új HR-V városi crossoverről lehet ismerős, elöl keskeny fényszórók, hátul függőleges lámpatestek határozzák meg a modell karakterét. A változások ellenére könnyen felismerhető a CR-V stílusa.

Az új generációs CR-V hosszabb, szélesebb és magasabb is a jelenleg kaphatónál. A tengelytáv 40 mm-rel nő, a csomagtartó 18 százalékkal tágasabb. Különösen hátul lesz jobb az utasok helyzete: egyrészt 16 mm-rel nagyobb a lábtér, másrészt a támla dőlésszöge nyolc fokozatban, a jelenleginél 10,5 fokkal nagyobb tartományban állítható.

A letisztult vezetői környezetben nagy méretű, testre szabható digitális műszeregység, USB A és C töltőportok, a könyöklő alatti mély, táblaszámítógép elnyelésére is alkalmas tárolórekesz, nyomógombos váltóvezérlés, vezeték nélküli telefontöltő és okostelefon-integráció segíti a sofőr dolgát.

Míg a dizájn ismerős, az ergonómia sokat javult: a motorházfedél sarkai lejjebb költöztek, így jobban felmérhető az orr pozíciója. A bőséges üvegfelületek jóvoltából javult a körkörös kilátás. Ugyanezt a hatást éri el, csak digitálisan a most először alkalmazott Honda Sensing 360 rendszer, amely körkörös panoráma kameraképet ad. Parkoló automatika is létezik az autóhoz.