MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Elindult a különleges vonat, az unió 100 állomásán áll meg

Elindult a különleges vonat, az unió 100 állomásán áll meg

hirstart.hu

A vonat öthetes útja során több mint 100 városban áll meg az Európai unió 26 országában.

A VASÚT 2021-ES EURÓPAI ÉVÉNEK ALKALMÁBÓL ÜZEMBE ÁLLÍTOTT “CONNECTING EUROPE EXPRESS” NEVŰ KÜLÖNLEGES JÁRAT SZEPTEMBER 2-ÁN ELINDULT A LISSZABONI ÁLLOMÁSRÓL, A VONAT ÖTHETES ÚTJA SORÁN TÖBB MINT 100 VÁROSBAN ÁLL MEG AZ EURÓPAI UNIÓ 26 ORSZÁGÁBAN – JELENTETTE BE AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG

A vonat október 7-én érkezik meg végállomására, Párizsba és jelentősebb állomásai között van a szlovén főváros, Ljubljana is, így összeköti egymással az EU Tanácsának portugál, szlovén és francia elnökségét. A járat tervezetten szeptember 19-én délelőtt érkezik Budapestre Arad felől, a Keleti pályaudvarra, ahonnan még aznap délután tovább indul Kassa irányába. A szerelvény egyik kocsiját a MÁV-Start biztosítja.

Az európai vasúti nyomtávok közötti különbségek miatt a Connecting Europe Express három vonatból – egy ibériai, egy standard és egy balti vonatból – áll, amelyek a járat útvonala mentén találkoznak majd. A projekt emlékeztetőül szolgál az európai vasúti hálózat egyes részei közötti átjárhatóság hiányosságaira, ugyanakkor a vasúti társaságok és a pályahálózat-működtetők együttműködéséről is tanúskodik. A vonat útvonala mentén Európa-szerte számos vasútállomáson szerveznek rendezvényeket a vonat köszöntésére. Egyes események – konferenciák és a vonat fedélzetén zajló nyilvános viták – élő közvetítésben is megtekinthetők lesznek, és a szervezők arra buzdítják a vasút iránt érdeklődőket, hogy személyesen is üdvözöljék a meghatározott állomásokon megálló vonatot ismertette a távirati iroda.

Alina Valean közlekedésért felelős uniós biztos az esemény alkalmából azt nyilatkozta: a vasúti közlekedés közös történelmünk egyik meghatározó eleme, a vasútban rejlik ugyanakkor Európa jövője is, hiszen a karbonsemleges közlekedési ágazat megteremtését elősegítve megoldást kínál az éghajlatváltozás hatásainak enyhítésére és a koronavírus-járványból való gazdasági kilábalásra egyaránt. Az elkövetkező hetekben a Connecting Europe Express mozgó konferenciaközpontként, és nyilvános vitafórumként szolgál majd, ahol a résztvevők megvitathatják, miként tehető a vasút a legvonzóbb közlekedési móddá mind az utasok, mind a vállalkozások számára – mondta az uniós biztos.

A Connecting Europe Express az Európai Bizottság és az Európai Vasutak Közössége (CER), valamint az európai vasúti társaságok, pályahálózat-működtetők és számos más, uniós és helyi szintű partner közötti egyedülálló együttműködés eredményeként született – írták a közleményben.