MENÜ
2024. árpilis 24.
György
Elfelejtheti a gyorshajtást

Elfelejtheti a gyorshajtást

igenyesferfi.hu

Így vetne véget az Európai Bizottság a gyorshajtásnak.

Egy friss rendelet értelmében az európai bizottság 2022-től minden új autóba kötelező teszi az intelligens sebességszabályozó beépítését – számol be a hírről a g7.hu.

Az intelligens sebességszabályozó asszisztens (ISA) már egy évek óta működő rendszer, a beszerelés eddig viszont nem volt kötelező.

Hogyan működik az intelligens sebességszabályozó asszisztens?
“A rendszer a GPS segítségével meghatározza az autó helyzetét, az autó kamerái pedig leolvassák a sebességkorlátozó táblákról az aktuális értéket, és annak túllépésekor aktivizálják magukat” – írja a G7.hu.

A sebesség automatizált szabályozására több megoldás is elérhető, arról azonban még folynak a viták, hogy mely változat legyen a kötelező felszereltség része 2022-től. Az egyszerűbb, ezáltal pedig a gyártók által preferált opciók közé tartozik például a biztonsági öv becsatolására figyelmeztető, pittyegő hanghoz hasonló jelzés.

Egy bonyolultabb – érthető okokból közlekedésbiztonsági szervezetek által támogatott – megoldásnál a pedál kezd el vibrálni a sofőr talpa alatt, de a sebességhatár túllépése esetén akár el is veheti a motorerőt a rendszer, így a sofőr hiába nyomja a gázpedált, nem tud gyorsítani.