Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Ékköves araszoló károsít a szőlőkben

Ékköves araszoló károsít a szőlőkben

agroforum.hu

Mi károsíthatja, károsíthatta a szőlő friss hajtásait?

Aki válaszol: Dr. Mikulás József, címzetes főiskolai tanár, növényorvos, a mg.-i tudományok kandidátusa

Kedves Olvasó!

A szőlő hajtását az ékköves faaraszoló lárvája károsítja. Az ékköves faaraszoló alkalmi kártevő. Enyhe teleket követően (ez év is ilyen) hatalmas egyedszámban jelenhetnek meg és súlyos károkat okozhatnak a tőkéken. Az áttelelt hernyók által megrágott rügyek nem fakadnak ki, ha mégis kifakadnak, belőlük csökkent értékű hajtás fejlődik. Különösen az Alföldön szokott elszaporodni és váratlan károkat okozni, de a Balatoni borvidéken és Tokajhegyalján is gondot okozott. A lárvákat nehéz észrevenni, mivel az araszolólepke hernyóra jellemző módon teste a szőlővesszőtől mozdulatlanul elállva nagyon hasonlít egy elszáradt kacsra.

Évente 2, esetleg 3 nemzedéke van. Általában május végén június elején rajzik az első nemzedék, és július-szeptember folyamán a második., esetleg harmadik.


Védekezés:

Az ékköves faaraszoló lárvái ellen a fakadást megelőzően lemosó permetezéssel, a fakadás után rovarölőszerrel lehet védekezni. A fakadás utáni permetezés gyakran egybeesik a szőlőmolyok elleni védekezéssel.

Jó hír, hogy van parazitája, mely a parazitált lárván kívül bábozódik, akkor tud fennmaradni, ha az ültetvényben vagy környékén jelen van az alternatív táplálékforrást közvetetten biztosító nagycsalán és a nappali pávaszem. A nagycsalánon él a nappali pávaszem lárvája, ami pedig az ékköves araszoló parazita alternatív táplálékforrása.

A nappali pávaszem kifejlett lepkéjének többféle virág nektárjára van szüksége, ezért a szelektív, virágzó, sokszínű flóra nagy előnyt jelent. Amennyiben a szőlő ültetvényben vagy közvetlen közelében van nagycsalán, a nappali pávaszem tojásait erre rakja, ez lehetőséget biztosíthat az ékköves araszoló természetes ellenségének felszaporodására. Előnyös, ha a szőlőültetvényben vagy közlében a nappali pávaszem lepkéi által kedvelt növényfaj található pld. nyári orgona, bodza, fagyal, selyemkóró, bogáncs stb.