MENÜ
2024. március 19.
József, Bánk
Egyre alacsonyabbra nőnek a magas hollandok

Egyre alacsonyabbra nőnek a magas hollandok

telex.hu • fotó: cbs.nl, telex.hu

Elvileg a világ legmagasabb nemzetének számítanak – derül ki egy friss holland kutatásból.

Bár az elmúlt száz évben állandóan nőtt a hollandok átlagmagassága, a 2001-ben született férfiak már 1 centiméterrel alacsonyabbak, mint 1980-ban született társaik. Az 1980-van született férfiak átlagmagassága 183,9 centiméter volt, amivel 8,3 centiméterrel verték az ötven évvel előttük született, 1930-as generációt, akik átlagosan 175,6 centiméterre nőttek.

A 2001-es évben született nők még ennél is alacsonyabbak lettek, ők másfél centiméterrel rövidültek meg az 1980-ban született nemzedékhez képest. Náluk is a férfiakhoz hasonló növekedési minta figyelhető meg: az 1930-ban született nőket 5,2 centiméterrel nőtték túl az 1980-as években születettek.

A kutatásban több mint 700 ezer, 19 és 60 év közötti holland méreteit vizsgálták, és a 19. életévben elért magasságot vették alapul. A népesség magassága egyébként nem egységes Hollandiában, nagy különbségek vannak az ország északi és déli része között. A tősgyökeres limburgiak Hollandiában a legalacsonyabbak, míg a frízföldi lakosok átlagosan 3-3,5 centiméterrel magasabbak az országos átlagnál.

A hollandok zsugorodásának egyik oka, hogy az elmúlt években alacsonyabb méretű népcsoportok is bevándoroltak az országba. Ugyanakkor nem ez az egyetlen magyarázat, mivel azoknál a hollandoknál is mérséklődött a növekedés, akiknek mindkét szülője az országban született, de még azoknál is akiknek mind a négy nagyszülője holland születésű volt. Azok a férfiak, akiknek családjában nem volt más származású felmenő, nem lettek átlagnál magasabbak, míg az ugyanilyen háttérrel rendelkező nők átlagosan alacsonyabbra is nőttek.

A zsugorodás ellenére a hollandok még így se veszítették el a világ legmagasabb nemzetének járó címet.