MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Egy vietnámi autógyártó előzte a VW-t és a Fordot a tőzsdén

Egy vietnámi autógyártó előzte a VW-t és a Fordot a tőzsdén

hvg.hu

A VinFast lényegében azt próbálja megismételni, amit az újgenerációs kínai autómárkák már megcsináltak.

Vietnám egyik legnagyobb autógyártója nagyot dobott a Wall Streetre való belépésével, piaci kapitalizációjával pillanatok alatt az olyan iparági óriások, mint a Volkswagen és a Ford elé lépett – írja a CNN.

A VinFast kedden debütált New Yorkban, miután egyesült egy speciális célú felvásárlási társasággal (SPAC), a Black Spade Acquisition Company-val. A vállalat részvényei a Nasdaqon 270 százalékot ugrottak az első kereskedési napon. A részvények 22 dolláros értéken nyitottak már tőzsdenyitáskor is, ami több mint kétszerese a kezdeti 10 dolláros árnak, és végül 37 dolláron zártak darabonként.

Az emelkedés a VinFast piaci értékét 85 milliárd dollár fölé emelte. Ez több, mint a Volkswagen vagy a Ford piaci értéke, amely 69,7 milliárd dollár, illetve 48 milliárd dollár a Refinitiv szerint.

A VinFast jelenleg 99 százalékban Vietnam leggazdagabb emberének, Pham Nhat Vuongnak a tulajdonában van, a másik cége, a Vingroup és más üzleti egységek által birtokolt részvényeken keresztül.

A VinFastot 2017-ben alapították. A vállalat eddig négy elektromos járműmodellt dobott piacra és nagyjából 19 ezer járművet szállított le a tájékoztatója szerint. Összehasonlításképpen: a Volkswagen csak 2023 első hat hónapjában 4,4 millió járművet adott el, ebből több mint 321 ezer volt elektromos.