MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Díjmentessek lesznek az állami autópályák

Díjmentessek lesznek az állami autópályák

24.hu

A lengyel miniszterelnök a gazdasági mobilitás egyik akadályának nevezte az autópályadíjakat.

Díjmentessé tenné július 1-jétől a lengyel kormány a lengyelországi autópályák azon szakaszait, amelyeket az Országos Közúti és Autópálya Főigazgatóság felügyel – jelentették be a szerdai rendkívüli kormányülést követő, Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök és Andrzej Adamczyk infrastrukturális miniszter részvételével tartott sajtóértekezleten.

Morawiecki a gazdasági mobilitás egyik akadályának nevezte az autópályadíjakat. Úgy vélik, ezek megszüntetésével a kormány növeli a vállalkozók esélyeit, hogy jó alkalmazottakat nyerjenek, a munkavállalók pedig jobb munkát kaphatnak. Kiemelte a közlekedésbiztonsági jelentőségét is annak, hogy a közúti forgalom az alternatív útvonalakról az ingyenes autópályákra terelődik majd át.

Adamczyk elmondta, hogy az autópályadíjakat „remélhetőleg” július 1-jével szüntetik meg a 3,5 tonnánál kisebb tömegű járművek, vagyis a személyautók és motorkerékpárok számára az Országos Közúti és Autópálya Főigazgatóság (GDDKiA) által felügyelt szakaszokon. Ez az autópályaszakasz a Lengyelország nyugati és keleti határát összekötő A2-es és A4-es autópályán a Konin és Stryków közötti mintegy 100 kilométeres, illetve Wroclaw és Sosnica közötti 164 kilométeres rész. A lengyelországi sztrádák együttes hossza egyébként ennél jóval több, mintegy 1800 kilométer. Ami a koncessziós szakaszokat illeti Összesen mintegy 400 km), ott a díjmentességről a kormány egy éven belül szeretne megegyzésre jutni a magántulajdonosokkal, és módosítani a vonatkozó törvényeken.

https://24.hu/fn/gazdasag/2023/05/17/juliustol-dijmentesse-tennek-az-allami-autopalyakat-lengyelorszagban/