MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
Digitális rendszámtáblák

Digitális rendszámtáblák

24.hu

Megkeseríti a tolvajok életét az autóipar új fejlesztése.

Hivatalossá vált, hogy Kaliforniában minden autós számára lehetővé teszik a digitális rendszámtáblák használatát. A döntést négy évig tartó próbaidőszak után hozták meg, mely során rendkívül sok pozitív visszajelzés érkezett. Bár elsőre furcsán hangozhat, a fejlesztés rengeteg lehetőséget kínál az autósoknak: az ahhoz tartozó telefonos alkalmazás segítségével megváltoztathatják a rendszámtáblák biztonsági értesítéseit, és akár lopottként is megjelölhetik az autójukat – írja a Los Angeles Times.

Jelenleg mindössze egy, Reviver nevű cég kapott felhatalmazást a digitális rendszámtáblák gyártására. Ezek az eszközök akkumulátoros vagy vezetékes formában lesznek választhatók, az előbbi esetében 5 éves vagy 80 ezer kilométeres élettartamot ígérnek. Egy ilyen egység kezdőára 700 dollár (313 ezer forint) körül lesz, emellett havi 20 dolláros (9 ezer forintos) költsége is lesz. A vezetékes változat még ennél is drágább, havi 25 dollár (11 ezer forint) lesz, és kezdetben csak kereskedelmi vállalkozások számára lesz elérhető.

Neville Boston, a Reviver társalapítója szerint a rendszerük által generált adatok és minták idővel lehetőséget nyújtanak a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére, és fontos eszközként szolgálhatnak majd a biztonságosabb, intelligensebb és hatékonyabb utazás érdekében. Eddig mindössze két másik amerikai állam engedélyezte a digitális rendszámtáblákat a személygépjárművek számára: Arizona és Michigan, de személygépjárművek esetében Texas is elfogadja azokat.