MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Digitális pályán járó, önvezető villamost teszteltek Ausztráliában

Digitális pályán járó, önvezető villamost teszteltek Ausztráliában

Vörös István, NEW technology

„Olyan kényelmes utazni rajta, hogy akár a reggelijét is zavartalanul elköltheti az ember."

Egyenesen Sanghajból érkezett az ausztrál Perth városába az első, vasúti sín nélküli pályán közlekedő villamosszerelvény. A tervek szerint a jármű a sikeres tesztidőszakot követően Ausztrália ikonikus nyugati partján szállítana utasokat – írta a Perthnow.com.au portál.

A különleges villamos – a fejlesztési koncepció szerint – a Glendalugh vasútállomást és a Scarborough tengerpartot összekötő úton ingázna oda-vissza. Mielőtt azonban a hétkilométeres szakaszon „élesítenék” a szerelvényt, szakértői szemekre bízzák annak vizsgálatát. Ellenőrizni kell ugyanis, hogy az önjáró, gumikerekes villamos alkalmas-e rá, hogy az említett szakasz új tömegközlekedési eszközévé váljon.

Ennek jegyében az elkövetkező hetekben a Perth külvárosában lévő Stirling egyik parkolójában tesztelheti az utazóközönség a CRRC gyártó villamosát, amelynek bevezetése az ambiciózus városrehabilitációs program fontos puzzle-darabkája – idézi a portál Mark Irwint, Stirling polgármesterét.

„Ezen a harminc méter hosszú, százötven fős kapacitású vonaton olyan kényelmes utazni, hogy akár a reggelijét is zavartalanul elköltheti rajta az ember. A jármű a két célállomás közötti megállókban mindössze néhány másodperc alatt elegendő elektromos töltést vesz fel ahhoz, hogy egész nap üzemeljen. Bízunk abban, hogy ezzel elég vonzó utazási alternatívát kínálunk majd ahhoz, hogy az emberek akár el is adják a második autójukat, csak hogy a villamossal jussanak el A pontból B-be – nyilatkozta a polgármester a 9newsperth riportjában.

„Ez az első alkalom, hogy angol nyelvterületen mutatjuk be a tömegközlekedés ezen új, különleges formáját. Az önvezető villamos nem acélból készült pályán halad, hanem egy úgynevezett elektromos, digitális pályán, irányítása pedig rendkívül egyszerű – egészítette ki az Irwin által elmondottakat a hivatkozott riportban a Curtin Egyetem elektromérnöki karáról megszólaltatott Dr. Dean Economou.

Forrás: Supplied/RegionalHUB