Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Csodaszép kis fák a kertedbe. Ültessük el őket még idén!

Csodaszép kis fák a kertedbe. Ültessük el őket még idén!

bien.hu, fotók: profifaiskola.hu, koronakert.hu

Talán minden eddiginél égetőbb, hogy több zöld terület vegyen minket körül, és minden talpalatnyi helyre fákat ültessünk.

Ez utóbbitól sokan ódzkodnak, hiszen a fák gondozása egy kertben mindig extra feladatokat jelent, nem is beszélve a helyről, amit ezek a hatalmas növények elfoglalnak. Szerencsére azonban sok olyan fafaj akad, amik az oxigén biztosítása mellett nem terebélyesednek akkorára, hogy a komplett udvart elfoglalják.

Pirosvirágú galagonya

Az egyik legkülönlegesebb fa a galagonyák közül kétségtelenül a pirosvirágú galagonya. Ez a 3-5 méter magasra megnövő fa legszebben május környékén pompázik, amikor valósággal roskadoznak ágai a piros, tömött virágoktól. A díszfa kerekded formájú, lombhullató és alapvetően igénytelen, ezért is találkozni vele sűrűn még a nagyvárosok szűk utcáin is.

Napsütésre szüksége van, de a talajban nem válogat. A csodaszép virágokat ősszel apró bogyók váltják fel, amikből szívesen szemezgetnek a madarak.

Talán minden eddiginél égetőbb, hogy több zöld terület vegyen minket körül, és minden talpalatnyi helyre fákat ültessünk. Ez utóbbitól sokan ódzkodnak, hiszen a fák gondozása egy kertben mindig extra feladatokat jelent, nem is beszélve a helyről, amit ezek a hatalmas növények elfoglalnak. Szerencsére azonban sok olyan fafaj akad, amik az oxigén biztosítása mellett nem terebélyesednek akkorára, hogy a komplett udvart elfoglalják.

Csüngő borsófa

A csüngő borsófa a különleges, pillangósvirágú növények közé tartozik, ezért virágzás során össze sem téveszthető más fával. Megjelenése kellően feltűnő és egyedi: a lefelé csüngő ágak télen is magukra vonják a figyelmet.

A kb.1,5-2 méter magasra növő cserje bármelyik kertben helyet kaphat, hiszen sem szélességében, sem magasságában nem vesz el nagy teret. A csüngő borsófa igénytelen növény: nem válogat a talajban, jól viseli a szennyezett levegőt, ugyanakkor a napot és az időnkénti öntözést igényli.

Lisztes berkenye

A lassú növekedésű, kb. 6 méter magasra megnövő díszfa az év minden szakaszában csodálatos látványt nyújt. Már önmagában is különleges, köszönhetően ezüstfehér leveleinek, amit illatos, fehér virágzattal egészít ki tavasszal.

A virágokat narancsvörös termések váltanak fel, ősszel pedig feltűnő, sárga levelek díszítik a növényt. A lisztes berkenye előnyben részesíti a meszes talajt, valamint félárnyékos, vagy napos helyet kedvel.

Francia juhar

A juharfáknak számos alfaja ismertes, és hazánkban szinte mindegyik növény csodásan érzi magát – ez annak köszönhető, hogy főleg az északi félteke mérsékelt éghajlatú területein terjedt el. Több kisebb fa is ismeretes a juharok közül, ezeket tekintve kiemelésre méltó a francia juhar. Ez a díszfa nagyon lassan éri el kifejlett méretét, akkor is csupán 7-8 méter magasra nő meg.

Jellemzői közé tartozik a gömbölyded lombkorona és a háromkaréjos, fényes zöld levél. Ősszel érleli piros terméseit, feltéve, hogy napos helyet és jó vízáteresztő talajt tudsz biztosítani neki.

Gömbkőris

A gömbkőris – ahogy az nevéből kiderül – alakítás nélkül is szabályos gömbformájú lombkoronával rendelkező, maximum 6 méter magasra növő fa. Tavasszal feltűnő jelenségnek számít sűrűn növő, fehér virágzatának köszönhetően.

Magas törzse van, ezért ideális választás akkor is, ha idővel parkolni szeretnétek alá, vagy pl. kerti tűzrakóhely fölé ültetnétek: nem kell aggódnotok a zavaróan alálógó ágak miatt.

Vöröslevelű májusfa

A vöröslevelű májusfával bizonyára már te is találkoztál, hiszen ez a népszerű díszfa sok helyen felbukkan az országban. A legfeljebb 6-8 méter magasra növő fa levelei zölden hajtanak, de a nyár kezdetén pirosra váltanak, így nagyon különleges látványt nyújtanak a többi zöldellő fa között.

A májusfa áprilisban hozza különleges virágait, a későbbiek során pedig fényes, sötét bordó terméseivel is megörvendeztet bennünket.