MENÜ
2024. árpilis 24.
György
Csigatempóval a tolvajok ellen

Csigatempóval a tolvajok ellen

vezess.hu

Ötletes lopásgátló rendszert fejlesztett ki nagy teljesítményű modelljeihez a Dodge.

A technológia nem állítja le az autót, de nem is engedi tovább menni: egyszerűen csigatempóra kényszeríti.

Autótolvajok voltak, vannak és lesznek. Amerikában naponta százötvenszer lendülnek támadásba, és az ideálisnál gyakrabban kerülnek bele az esti híradóba, amint ámokfutóként menekülnek az őket üldöző rendőrök elől.

Az tehát nyilvánvaló, hogy egy egyszerű riasztóberendezés kevés: a száguldó rablók életveszélyes manővereit minden áron meg kell előzni! Erre nyújt megoldást a távolból leállítható motor – csakhogy legalább olyan veszélyes, ha egy autó egyszer csak mozgásképtelenné válik a forgalom közepén.

A Dodge Challenger SRT V8-as motorja 797, a képen látható Super Stock kivitelé 807 lóerős – vagy 3, ha nem tudjuk a kódot.

A Dodge ezért a következőt találta ki a nagy teljesítményű Charger és Challenger típusaihoz: amennyiben az indítást követően nem adod meg a megfelelő négyjegyű kódot, a motor nem hajlandó alapjárat fölé forogni. Ilyenkor lehet vele közlekedni, már amennyire a 675/perc fordulatszámon ébredő 2,8 lóerő és 30 Nm engedi (komolyan, kimérték az értékeket!).

Ez jóval biztonságosabb, mint ha a tolvaj (aki persze lehet a tulajdonos kiskorú gyermeke is, gyakran hallani ilyenről) a 6,4 literes szívó vagy a 6,2-es kompresszoros V8-as motor teljes erőtartalékát kiaknázhatná.

A Challenger és Charger modellcsaládok másik nagy idei újdonsága a Gold Rush fényezés volt. A két fejlesztés együtt igazán ütős: képzelj el egy aranyszínű csigát!

A technológia mostantól alapfelszerelésként kerül bele a Charger SRT és Challenger SRT modellekbe, de 2015-ig visszamenőleg utólag is ráfrissíthető a szoftver a motorvezérlésre.