MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Cserélhető utasterű guruló platformok a Citroëntől

Cserélhető utasterű guruló platformok a Citroëntől

gyartastrend.hu

A speciális alvázon folyamatosan cserélgetni lehetne a legkülönbözőbb módon kialakított utasterű kapszulákat.

Gömbkerekeken furikázó, önvezető platformmal reformálná meg a városi közlekedést a Citroën. A vízió szerint egy moduláris rendszeren belül a speciális alvázon folyamatosan cserélgetni lehetne a legkülönbözőbb módon kialakított utasterű kapszulákat. A francia autógyártó az Accor szállodakonglomerátummal és egy kültéri hirdetésekkel foglalkozó, JCDecaux nevű céggel közösen dolgozta ki a koncepciót.

A platform

Az ötlet lényege, hogy mindig az aktuális utas igényeire szabott modul kerülne a guruló emelvényre. Ilyen lehet például egy kompakt "edzőszoba" vagy akár egy ejtőzéshez is ideális társalgó, de a lehetőségek tárháza valójában végtelen. Az elképzelés szerint a platform elektromos meghajtású lenne, és vezeték nélkül, indukciós technológiával lehetne utántölteni az akkumulátorát.


Társalgóval a fedélzetén

A Citroën és együttműködő partnerei lelki szeme előtt egy, a taxikéhoz hasonló szolgáltatás lebeg, amelyen belül az ügyfelek a saját kívánalmaiknak megfelelő kapszulával felszerelve rendelhetik magukhoz a platformokat. Akárhogy is van, annyi biztos, hogy a tökéletesen önvezető alvázak egy jó ideig még nem fognak megjelenni az utakon, hiszen maximális (6-os fokozatú) önállósággal kellene működniük, az autógyártók számára azonban a közlekedésben egyelőre a 3-as szintű autonómia elérése is izzasztó kihívást jelent.

Fitneszkapszulával felszerelve