MENÜ
2024. július 27.
Olga, Liliána
Champion- és aranyérmes Brill-pálinkák az ünnepekre is

Champion- és aranyérmes Brill-pálinkák az ünnepekre is

Takács Zsuzsa

Gyümölcsszegény, nehéz évet zárnak.

– Gyümölcsszegény esztendő volt az idei – kezdte Nagy Attila – A tavaszi fagyok tönkretették a meggy, a cseresznye, a szilva, a kajszi, a birs termésének jelentős részét, az a kevés mennyiség, ami megmaradt, nagyon drága volt. Ilyen évekre felkészülünk, például kajsziból is előre dolgozunk, tartalékolunk. De ha jövőre is kedvezőtlen időjárás köszönt be és a magyar fajták ismét elfagynak, akkor nagyon nehéz helyzetbe kerülünk. A kemény húsú francia, olasz kajszit nehezebb feldolgozni és persze más az aromája.
A szakember hiába ragaszkodna a hagyományos fajtákhoz, egyszerűen nem lehet Gönci vagy Ceglédi kajszihoz hozzájutni. A magyar termelők éppen a gyümölcsök érzékenysége, a klímaváltozás okozta veszteségek miatt egyre nagyobb számban térnek át külföldi fajtákra. De nemcsak a kajszi, hanem a szilva esetében is nehéz, szinte lehetetlen például a Besztercei fajtát beszerezni. Már most vannak gyümölcsök, amelyeket egyre kisebb mennyiségben termesztenek hazánkban, például a málna Lengyelországból, Szerbiából, Bosznia-Hercegovinából kerül a harci manufaktúrába, ezért csak párlatként lehet értékesíteni. Íze, zamata, minősége ezeknek a párlatoknak kiváló, a vevőket pedig nem az elnevezés, hanem a minőség érdekli.

Az alapanyag-beszerzés mellett további problémát jelentett az idei évben a válság okozta kereslet-csökkenés. Az emberek kevesebbet költöttek luxuscikkekre, márpedig a prémium pálinkák ebbe a körbe tartoznak. A cégvezető megemlítette, hogy az ágazatot sújtó nagyarányú visszaesést – 40 százalék – tűrhetően vészelték át, eddig 15 százalékos az értékesítés csökkenése, ami változhat az év végi rendelésekkel. Jellemző egyébként, hogy a fogyasztók a klasszikus fajtákat keresik, az értékesítés közel felét a kajszi teszi ki, a szilva, a meggy következik utána. A szakember elárulta, személyes kedvence a szőlő törkölypálinka. Élettani hatása, zamata miatt szereti, ami a Szekszárdi Történelmi Borvidéken nem szorul magyarázatra, ezenkívül régóta együttműködnek a PTE Szőlészeti Kutatóintézettel. Sokévi kísérletezés után egyedi eljárással dolgozták ki a Jázmin szőlőből és törkölyéből készülő pálinka receptúráját.

A korábbi tapasztalatok szerint ünnepekre, ajándékként, céges reprezentációra is vásárolnak a különleges italokból. Az Év pálinkái és a Champion-győztes termékek a legkelendőbbek, az idei év is számos szakmai elismerést hozott. Az Országos Pálinka- és Törkölypálinka versenyen a nevezett 19 tételből 4 pálinka Champion díjat és aranyat nyert, ezek a Jázmin Szőlő pálinka 2021, a Cseresznye pálinka 2022, Jázmin Törköly pálinka 2022 és a Kékfrankos Szőlő pálinka 2021, aranyérmes lett még a Presenta Szilva pálinka, ezenkívül 11 ezüsttel és 13 bronzzal ismerték el a pálinkákat. A tavalyi évben szó szerint mindent vitt a Brill Pálinkaház, a 2019-es Bodza pálinkát az Év pálinkájává választották.
A díjazott pálinkákat különleges üvegbe töltik, és exkluzív csomagolásban árusítják. Nagyszerű ajándék bármilyen különleges alkalomra. A Brill Pálinkaházban továbbra is várják az érdeklődőket pálinkakóstolóval egybekötött üzemlátogatáson, de honlapon is megrendelhetőek a csodás italok.