MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Cél a Vitara trónfosztása?

Cél a Vitara trónfosztása?

autonavigator.hu

Lenyomná itthon a Vitarát az új Toyota Yaris Cross.

Belépett a kompakt SUV-ok piacára a Toyota is. A Yaris Cross nagy fába vágja a fejszéjét itthon. A trónkövetelő szerepében tetszeleg, hiszen a Suzuki Vitarát akarják megelőzni vele.

Eszeveszett tempóban növekszik a B-SUV-ok szegmense, tehát a kompakt crossoverek, avagy városi terepjárók kategóriája. Magyarán meredeken növekednek az eladási számok, így nem csoda, ha sorra mutatják be a gyártók az ebbe a kategóriába szánt típusaikat. Az egyik legújabb versenyző a Toyota Yaris Cross, amellyel

nem kisebb célt tűzött ki a hazai forgalmazó, mint letaszítani a trónról a Suzuki Vitarát.

Habár az árával nem tud alá licitálni, de nagyon közel van hozzá, szoros lehet a mérkőzés.

Imádják a vásárlók a kompakt SUV-okat

Teljesen új, illetve a névadótól eltérő dizájnt kapott a Yaris Cross, ettől függetlenül ugyanarra a platformra, a TNGA-B-re épül, csak épp egy kicsit megnyújtott tengelytávolsággal és karosszériával. A kötelező elemek nem hiányoznak róla, ott vannak díszítésül a fényezetlen műanyag kerékjárati ívek és küszöbök, meg úgy az egész autó marconább, mint a Yaris. Nagyobbnak láttatja magát, mint a kicsi állatok, amikor veszélyben érzik magukat, pedig a Yaris Crossnak nincs félnivalója. Mindent tud, amit ebben a szegmensben tudni kell, sőt még egy kicsit többet is. De visszatéve még kicsit a dizájnhoz, az autó megjelenését feldobhatja még a kéttónusú fényezés fekete tetővel, a légterelőben végződő tető, valamint a hátsója is enyhén Lexus beütésű, ami persze hasznára válik, nem egy „sima” Yarisra emlékeztet.

Ugyanakkora a tengelytávolsága, mint a sima Yarisnak, de 24 centivel hosszabb

Az a bizonyos megnyúlt karosszéria nem is elhanyagolható méretnövekedés, hiszen 24 centivel hosszabb a Cross (4180 mm), valamint a szélessége 7 centivel (1765 mm) nagyobb, magasságban pedig 9,5 centivel kínál többet, a hasmagassága pedig 170 milliméteres. Mindebből persze profitálnak a hátsó utasok és a csomagtér is. Utóbbiból kétféle méret létezik, mert a fronthajtású és az összkerékhajtású változatok között mutatkozik némi különbség. Az elsőkerék-meghajtású Yaris Cross csomagtere a nagyobb, alapból 397 literes, az összkerekesé pedig csak 320 liter. Mindkettő jól használható tér, a 40:20:40 arányban osztható hátsó üléstámlák pedig a praktikumot növelik, illetve lehajtásukkal a csomagtér mérete is 1097, illetve 1038 literre nő.