MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Céklalé, a folyékony egészség

Céklalé, a folyékony egészség

izeselet.hu

Fogyasszunk sok céklalevet, valódi egészségbomba!

Finom főzve, sütve és nyersen, de nem csupán az íze miatt szeretjük, hanem azért is, mert számos jótékony élettani hatással bír. Dobjuk a présbe, és indítsuk ezzel az itallal az őszi reggeleket!

Csökkenti a vérnyomást

A céklalé bizonyos összetevői salétromsavvá alakulnak a véráramban. Egy tanulmány szerint ez a sav segít egészséges szinten tartani a vérnyomásunkat, ugyanis kitágítja és ellazítja az ereinket.

Növeli az állóképességet

Hiába határozzuk el, hogy nekiállunk rendszeresen mozogni vagy edzeni, ha az első alkalommal rájövünk, hogy nincs meg hozzá a kellő állóképességünk. Ha ebben a lehangoló élményben lenne részünk, akkor is segíthet a cékla leve. Igyuk kúraszerűen!

Lassítja a demencia kialakulását

Időseken végzett kutatások kimutatták, hogy a vérnyomáscsökkentő hatásét is felelős salétromsav az agyunk vérellátását szintén serkenti. Így azok, akik céklalevet fogyasztanak idős korukban, jobban megőrzik szellemi frissességüket.

Megakadályozhatja a rákos megbetegedések kialakulását

A cékla antioxidáns tartalma harcol a szervezetünkben a szabad gyökök és az instabil működésű sejtek ellen, ezzel csökkentve a különböző daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát.

Egészségesen tartja a májat

A céklában megtalálható egy olyan anyag is, amely segít megakadályozni a zsíros lerakódások kialakulását a májunkban. Különösen hatékony a nem alkoholfogyasztással összefüggő májbetegségek ellen, amelynek kiváltó okai a nem megfelelő étrend és a mozgásszegény életmód lehetnek.