MENÜ
2024. május 24.
Eszter, Eliza
Hazánkban kevesen házasodnak, és a nők egyre később vállalnak gyermeket

Hazánkban kevesen házasodnak, és a nők egyre később vállalnak gyermeket

hazipatika.com

Rekordmagasan az átlagos szülési életkor.

Mélypontra süllyedt a házasságkötések száma Magyarországon, miközben az első szülés átlagos életkora rekordmagasra emelkedett.

Mind a házasságok, mind pedig a válások száma nagyon alacsony volt a tavalyi évben - írja a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira hivatkozva a 24.hu. A statisztikák szerint azonban az első gyermeküket évről évre később vállalják itthon a nők.

Amíg 2019 és 2022 között még 64 és 72 ezer között mozgott a házasságkötések száma, tavaly már csupán 50 150 házasság köttetett, ami 2015 óta a legalacsonyabb szám. Ami a válásokat illeti, tavaly 16 700 pár döntött a házasság felbontása mellett, ennél kevesebbre csak 2020-ban volt példa (14 979 válás) az elmúlt több mint 50 évben. Ebben a cikk szerint az is szerepet játszhat, hogy a családi otthonteremtési kedvezményt és a babaváró támogatást felvevő pároknak is büntetőkamatot kell fizetniük válás esetén.

A KSH korábban közölte, hogy összesen 85 200 gyermek született tavaly, ami minden idők legalacsonyabb száma. Szintén érdekes adat, hogy a nők átlagos életkora az első gyermek születésekor rekordmagas, 29,24 év volt, ez 9 századdal magasabb a 2022-es számnál, ami egyébként szintén csúcs volt. Ha minden gyermek születésekor vizsgáljuk az anyák átlagos korát – tehát nemcsak azokat vesszük, akik tavaly az első gyermeküknek adtak életet –, akkor ez a szám 30,54 volt, egy újabb rekord.