MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
Blokkolóórát kapnak az orvosok

Blokkolóórát kapnak az orvosok

napi.hu • fotó: 24.hu

Év végéig valamennyi állami kórházban – a belügyminiszter utasítására – új beléptető rendszert vezetnek be.

Év végéig új beléptetőrendszert vezetnek be az állami kórházakban, mondta a Belügyminisztérium helyettes államtitkára a Kórházszövetség konferenciáján. Amikor ezt az orvosok meghallották, zúgolódás tört ki a sorok között.

Az orvosoknak és más dolgozóknak az intézmény be- és kijáratainál elhelyezett készülékeken kell lehúzniuk a mágneskártyájukat. Az eszköz videófelvételt is készít a személyről, hogy a kártyákkal ne lehessen visszaélni – mondta Lengyel László, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára a Magyar Kórházszövetség konferenciáján.

Megnézték az esetszámokat

Magyarázatként azt mondta: „Láttuk, hogy vannak egyes kórházak, ahol nagyon eltérnek az átlagtól az orvosi teljesítmények, feltételeztük, hogy kell lenni valami okának."

Hozzátette: akinek nyolc órát fizetünk, az legyen benn nyolc órát.

A helyettes államtitkár előadása alatt gyakran hallatszott morgolódás az orvos, illetve intézményvezetőkből álló hallgatóság soraiból.

Az új rendszerről szóló bejelentés előtt a szakpolitikus arról beszélt, hogy mennyibe kerül egy-egy orvos foglalkoztatása és azért évente átlagosan hány beteget lát el.

Az átlagos, havi egymillió és egymillió-hétszázhétezer közötti bérrel szemben a legrosszabb teljesítményt nyújtó kisvárosi kórházban egy gyógyítóra évente 89, azaz havonta alig valamivel több mint 7 beteg jut, a legjobb, közepes városi kórházban dolgozóra évi 192, azaz havonta 16 eset jut átlagosan.

Bele kell húzni

Arra, hogy valami gond van a „gyógyítási-teljesítménnyel”, Kiss Zsolt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) főigazgatója is utalt. Az mondta: 143 milliárd forintnyi ellátás maradt el összességében az átlagfinanszírozás éve alatt. Idén februártól visszaállt a rendszer a teljesítményelszámolásra. Ezzel februárban a korábbiaknál 6 milliárd forinttal kevesebbet fizettek ki kórházaknak: ennyivel kevesebb ellátást végeztek ahhoz képest mint amennyi alapján az átlagfinanszírozást kalkulálták.
Az utolsó, Covid előtti „békeévhez” hasonlítva is 12 százalékos teljesítménycsökkenés van a betegellátásban.
Adataik szerint míg 2019 februárjában 182 425 esetet láttak el a hazai kórházak, addig idén februárban már csak 160 358-at. Az országos intézetek gyógyítási teljesítménye 8, a megyei intézményekké 9, a városi kórházaké 14 százalékkal csökkent.