MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Bivalyerős kukásautót tervez a Nikola Motor

Bivalyerős kukásautót tervez a Nikola Motor

vezess.hu

Kész járműve alig, prototípusa és látványterve viszont annál több van a Nikola Motor Companynak.

Tekintélyes megrendelés futott be a Nikola Motor Company-hoz az arizonai Republic Servicestől, amely 2500 darab elektromos kukásautót vásárol. Mindez azt jelenti, hogy a Trevor Milton által alapított Nikola új termékkel bővíti a portfólióját. Az első prototípusok 2022-re lehetnek kész, a kiszállítások pedig várhatóan 2023-ban indulnak a Republic Services részére, amely az USA második legnagyobb hulladékkezeléssel és -újrahasznosítással foglalkozó vállalata.

“A Nikola a nehézkategóriás, 8-as osztályú teherautókra specializálódott. A kommunális járművek, azon belül a hulladék szállító teherautók piaca az egyik legkiegyensúlyozottabb szegmensnek tekinthető” – mondta a megrendelés kapcsán Trevor Milton, a Nikola alapítója és jelenlegi ügyvezető elnöke. A mostani megrendelés nemcsak ezért fontos, hanem azért is, mert hosszú távon biztos alapokra helyezheti a céget. A most közzétett darabszám ugyanis a megrendelő igényeitől függően akár később összesen 5000 darabra is felkúszhat.

“A korábban bemutatott Nikola Tre hajtáslánca tökéletes lesz a kommunális járművek szegmensében. Ennek megfelelően az új modell ugyanazokkal az akkumulátorokkal, vezérlőegységgel, e-tengellyel, valamint inverterrel fog készülni, mint a nyerges vontató” – hívta fel a figyelmet Milton. A cég tájékoztatása szerint ugyanakkor a hajtáslánc vezérlőszoftverét 1000 lóerős teljesítményre korlátozzák le. Ennek ellenére még így is közel háromszor nagyobb teljesítményre lesz képes, mint a dízel- vagy gázüzemű társaik.

Bár a közzétett képen az új kukásautó még felépítmény nélkül látható, a Nikola azt ígéri, hogy náluk mindent egy csomagban fog kapni az ügyfél. “A kukásautót vásárló üzemeltetők eddig általában ahhoz voltak szokva, hogy a haszonjárműgyártótól megrendelték a járművet, majd utána kiválasztották a felépítménygyártónál a számukra szimpatikus megoldást. Nálunk mindent egyben fog kapni a megrendelő, azaz automatikus oldalsó-, vagy akár hátsó kuka- és konténerbeemelővel is választható lesz az új teherautónk” – hangsúlyozta Mark Russel, a Nikola Motor Company elnöke.

Az újdonságnak egyelőre még nincs hivatalos neve. Amennyiben megvalósulnak a Nikola most bejelentett tervei, akkor a kukásautó a Tre platformájra fog épülni és várhatóan 720 kWh teljesítményű akkumulátorcsomaggal fogják szerelni. A jármű egy feltöltéssel 150 mérföldet, vagyis közel 242 kilométert tud majd megtenni. Az újdonságról több részletet egyelőre nem közöltek, de várhatóan a Nikola még idén csepegtetni fog néhány információt a lehetséges konfigurációkról.

A Nikola Motor Company kínálatában jelenleg üzemanyagcellás és tisztán elektromos járművek találhatók, ezek közül a Tre a cég első tisztán elektromos nyerges vontatójának tekinthető, amelyet várhatóan az európai piacra is gyártani fognak. Nincs kizárva emiatt, hogy akár az új kukásautó is kapható lesz az öreg kontinensen. A cég európai partnere az IVECO tulajdonosa, a CNH Industrial, amely nemrég a Nikolában is részesdést vásárolt magának. Az amerikai cégnek immáron 16 500 teherautóra van előrendelése.