Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Betolakodó a kertben

Betolakodó a kertben

agroinform.hu

A kertgondozás természetes velejárója, hogy az erős, egészséges növények számos rovart vonzanak a területre.

Így a kert valóságos wellness szállodaként csábítja magához a talajban élő lényeket is. Elszaporodásuk pedig svédasztalként csalogatja a vakondot. Többféle módszer létezik, amelyeket alapvetően 2 nagy csoportra oszthatunk: a probléma kezelő eszközök és a távoltartó eljárások.
Az egyik legismertebb és leginkább vitatott megoldás a vakondháló. Noha megvédi a gyepet a földkupacok keletkezésétől, ha helytelenül van lerakva, ki tudja hordani alóla a földet a vakond. Így a gyep gyökérállománya a vakondsztráda mennyezetéről lelógva szabadon áll. Ez pedig a pázsit kiszáradásához vezet, hiszen sem tápanyagot, sem vizet nem tud a levegőben lógó gyökereivel felszívni. Ez akkor fordulhat elő, ha a hálót közvetlenül a gyepszőnyeg alá telepítik. A helyes lerakásnál legalább 20-30 cm földnek kell a hálóra kerülnie. Ez azonban jelentősen megdrágítja a beruházást.
A másik komoly hátránya, hogy évtizedekre bebetonozza a háló a kert megjelenését. Nem lehet újabb cserjéket, fákat ültetni, hiszen ahhoz a háló egységét meg kell bontani. Azzal pedig a vakond is szabad utat kap. Csak olyan helyekre ajánlott a háló telepítése, ahol hosszútávra tervezik a díszkert arculatát.
Sokan csak akkor kezdenek el foglalkozni a vakondproblémával, amikor már ott éktelenkednek a gyepen vagy a sárgarépa sorok között a kupacok. Ekkor kerülnek elő a különböző ultrahangos riasztók, csapdák, füstpatronok és más, nem túl humánus eszközök. Fontos tudni, hogy hazánkban a vakond védett állat, eszmei értéke 25.000 Ft. Így az életük kioltására alkalmas módszereket ne alkalmazzuk.
A riasztók csak ideig-óráig oldják meg a problémát, hiszen a szívósabb vakondok hozzászoknak az ultrahanghoz és a talajrezgésekhez.
Egy fokkal hatékonyabb megoldás, a kert köré egy láthatatlan „várárok” létesítése. Ennek kiváló eszköze a ricinus tartalmú granulátum. A ricinus illata taszítja a vakondot, így a védvonal megközelítését is elkerüli inkább. Ezek a szerek általában 4-6 hétig tartják hatékonyan távol a vakondokat. Ráadásul természetbarát módszer.