MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Betiltják az otthoni konnektoros villanyautó-töltést Norvégiában

Betiltják az otthoni konnektoros villanyautó-töltést Norvégiában

villanyautosok.hu

Továbbra is tölthetők otthon a villanyautók, ehhez azonban kötelező lett a töltő telepítése.

Norvégiában betiltották az elektromos autók otthoni, konnektorból történő töltését. Nem az autósok nyilvános töltőkre terelése volt persze a cél, hogy például jövedéki adóval terhelhessék az elektromos áram üzemanyag célú felhasználását, hanem a biztonság növelése. Továbbra is tölthetők otthon a villanyautók, ehhez azonban kötelező lett a töltő telepítése – írja a tv2.no.

Az új szabályozást eleinte elsősorban az új töltési pontok kiépítésénél fogják majd betartani, mivel a NEK 400, kisfeszültségű elektromos berendezésekre vonatkozó szabvány előírásai szigorodtak. Az új előírások értelmében sem a hagyományos konnektorok, sem az ipari aljzatok nem megfelelők az elektromos járművek töltéséhez, így a legális otthoni töltéshez töltőállomást kell telepíteni.

A Norvég Autómobil Szövetség (NAF – Norges Automobil-Forbund) töltési szakértője, Jan Tore Gjøby, úgy vélekedik, hogy a változás biztonságosabbá teszi az elektromos autók töltését, amely nagyon fontos, ezért üdvözölte a szigorítást.

Egy megfelelően felszerelt töltőállomás sokkal biztonságosabb, mint a konnektorok. Nagyobb teljesítményt képes elviselni, valamint a töltőállomások számos extra biztonsági funkcióval rendelkeznek, amelyek biztonságosabbá teszik a töltést. A dedikált otthoni töltőállomás kiépítése csökkenti a túlmelegedés kockázatát és a tűzveszélyt, ami különösen fontos, mivel sokan éjszaka töltik az elektromos autót, amikor a család alszik.