MENÜ
2024. május 5.
Györgyi
Benzin helyett ingyen üzemanyaggal motorozik egy holland feltaláló

Benzin helyett ingyen üzemanyaggal motorozik egy holland feltaláló

vezess.hu

A holland feltaláló nem fizet az üzemanyagért anyagiak formájában.

Egy fiatal holland feltaláló, Gijs Schalkx nem mindennapi megoldást talált az energiaválságra és az égbe törő üzemanyagárakra. Motorkerékpárját módosítva metánnal közlekedik, amit kemény munkával gyűjt össze a környéken gyakori tavakból.

Projektje inkább művészeti alkotás, mintsem valódi mérnöki megoldás, de figyelemfelkeltésre tökéletes. Az általa Sloot Motor névre keresztelt szerkezet minden energiaforrásnál tartósabb, minden megoldást túlél, mivel a sekély vízfelületek (remélhetőleg) mindig velünk maradnak.

A szerkezet alapjait egy Honda GX160-as kétkerekű adja, amire látványos, átlátszó tartályba kerül a természetből kinyert metán. Akár egy tüdő, vagy húgyhólyag fúvódik fel, amikor a tulajdonos tankol, a kézi pumpával átfejtett gáz pedig a légszűrőn keresztül éri el a motort. A kis Honda maximális sebesége 47 km/óra, az üzemanyagért pedig meg kell dolgozni. A gyűjtőszerkezet bármilyen, természetes sekély vízben elhelyezhető, ahol a szerves anyag bomlása miatt nagy valószínűséggel keletkezik metán. Nyolcórányi gyűjtéssel 20 kilométer hatótáv nyerhető Schalkx állítása szerint.

A feltaláló célja bemutatni, hogy mennyi munka a természetből kinyerni a jelenlegi közlekedési megoldásainkhoz az energiát, és hogy ezen a viszonyon változtatni kell.