Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Befellegzik a paksi bővítésnek, ha az amerikaiak úgy döntenek

Befellegzik a paksi bővítésnek, ha az amerikaiak úgy döntenek

hvg.hu

Megaberuházásokat akaszthatnak meg az ororszokkal szemben kivetett szankciók.

Logikus döntés lenne az Egyesült Államok részéről, ha az oroszok elleni szankciókat az olyan beruházási együttműködésekre is kiterjesztené, mint a magyar-orosz kooperációban készülő paksi atomerőmű-bővítés - állítja Deák András, az oroszországi, illetve uniós energiaügyek szakértője.

Megaberuházásokat akaszthatnak meg az ororszokkal szemben kivetett szankciók, és ebből Magyarország sem maradna ki. Az első körben hozott intézkedések is fájóak lehetnek, de az elmúlt 24 óra háborús eseményeinek tükrében további szankciók kivetésére lehet számítani, amelyek még súlyosabban érinthetik az orosz gazdaságot, azon keresztül pedig a Moszkvával intenzív üzleti kapcsolatokat ápoló államokat.

Nagy hiba lenne az amerikaiak részéről, ha az oroszokra kivetett szankciók köre nem terjedne ki az olyan beruházási együttműködésekre, mint amilyen a Paksi Atomerőmű bővítése - mondta lapunknak Deák András, a KRTK Világgazdasági Intézet főmunkatársa. Az orosz térség szakértőjét arról kérdeztük, hogy az Ukrajna elleni agresszió miatt Moszkvára kiszabott büntető intézkedések akadályozhatják-e az erőmű bővítési munkálatait, lehet-e ilyen járulékos hatása a szankcióknak.