MENÜ
2024. május 3.
Tímea, Irma
Az új élet reményében

Az új élet reményében

hvg.hu

Vége a munkának, vége a házasságnak?

A helyzet szerencsére nem ennyire vészes, de főképp a fejlett országokban már majdnem tudományos neve is van a jelenségnek: grey divorce revolution, azaz válási forradalom ősz fejjel.

Amerikai vagy német adatok azt mutatják, hogy miközben a válások száma inkább csökken, az ezüstlakodalmat követő vagy az ötvenéves kor után elhatározott szakítások száma emelkedik.

Idehaza a KSH adataiból az olvasható ki, hogy miközben a válások aránya az utóbbi évtizedekben nagyjából állandó, az idősebbek körében jól látszik a növekedés.

Hogy ez miért alakulhat így, arról a kevés kutatás egyike Pasqualina Perrig-Chiello berni pszichológiaprofesszor nevéhez kötődik.

Idősebb svájciak megkérdezése alapján ő azt tartja az egyik oknak, hogy a szakmai karrier végeztével megváltozik a házaspár helyzete: szokatlan módon egész nap együtt vannak, amit nem mindenki visel könnyen.

Ez nem meglepő, de az talán igen, hogy a 65 éveseknél idősebbek válásának többségét (mintegy kétharmadát) a feleségek kezdeményezték.

Kiderült az is, hogy fertőző a baráti kör hatása: ha valakik elválnak, mások könnyen követik a példát.

Nemrég egy interjúban Perrig-Chiello arra is hivatkozott, hogy manapság az idősebb nők anyagilag függetlenebbek, sőt a társadalmi elfogadottságukhoz sincs szükségük férfira az oldalukon, így inkább rászánják magukat, hogy az ő korukban is új életet kezdjenek.