MENÜ
2024. július 25.
Kristóf, Jakab
Az idén még régi feltételekkel indulhatnak az OKJ-s tanfolyamok

Az idén még régi feltételekkel indulhatnak az OKJ-s tanfolyamok

azenpenzem.hu

A változások miatt jelentősen megnövekedett az igény a rövidebb idő alatt elvégezhető OKJ-s tanfolyamok iránt.

Az oktatási rendszer tavaly ősszel végrehajtott átalakítása rugalmatlanabb és hosszabb szakmatanulást eredményezhet. A felnőttképzők azonban 2020. december 31-ig még a mostani feltételekkel indíthatják a tanfolyamokat, a vizsgákat a képzésben részt vevőknek viszont 2022 végéig le kell tenniük.

Érdemes azonban minél előbb jelentkezni a kiszemelt képzésekre– állítja Szabó Andrea, a TanfolyamOKJ.hu oldal szerkesztője –, mert a hamarosan életbe lépő változások miatt jelentősen megnövekedett az igény a felnőttképzésben rövidebb idő alatt elvégezhető OKJ-s tanfolyamok iránt. Mint hozzátette: már csak néhány csoportot tudnak indítani idén az iskolák.

Az új képzési jegyzék az alapszakmákon túl mindössze 73 részszakképesítést tartalmaz, melyeket iskolarendszeren kívüli, tanfolyami formában lehet majd megszerezni. Bár a jelenlegi információk szerint a felnőttképzésben korlátozás nélkül annyi specializáció és részszakképesítés jelenhet meg, amennyit a munkaerőpiac indokol, a megjelent képzési jegyzéken kívül egyelőre nincs pontos információ, milyen képzéseket lehet majd 2021-től rugalmasabb, tanfolyami rendszerben tanulni.

Szinte minden átalakul

A TanfolyamOKJ.hu portál összegyűjtötte, hogy a jelenlegi ismeretek alapján mire számíthatnak 2020-ban azok, akik szakmát szeretnének tanulni. A 760 OKJ szakmából kevesebb, mint 200 OKJ szakma marad. Több népszerű szakma teljesen kikerült a jegyzékből, több pedig csak iskolarendszerű képzésben lesz majd megszerezhető. Az érettségire épülő szakképzéseket mostantól csak iskolai rendszerben lehet majd tanulni. Változik emellett az iskolák megnevezése és a képzések hossza is.
Az iskolarendszerű képzések esetében az új szakképzési törvény legtöbb paragrafusa január 1-jétől lépett hatályba, és a 2020/2021-es tanévben belépő diákokra vonatkozik majd először. A változásokat felmenő rendszerben vezetik be.
A 2020/2021-es tanévtől a szakképző intézményeknek két típusuk lesz: a technikum és a szakképző iskola, amelyek felváltják az eddigi szakgimnáziumokat és szakközépiskolákat. Mindkettő ágazati alapozó képzéssel indul, a szakképző iskolákban az egyéves alapozó oktatást kétéves szakmai képzés követi, a technikumokban pedig a kétéves alapozó oktatás után hároméves szakmai képzés következik. A technikum végén érettségit is lehet szerezni, a technikusi vizsga pedig emelt szintűnek felel meg. A szakképző iskolában további két év alatt, esti tagozaton lehet érettségizni.

A gyakorlati képzést duális képzőhelyeken, cégeknél végzik majd a diákok - akár 15 éves kortól - szakképzési munkaviszony keretében, amire a munka törvénykönyvét kell alkalmazni, bizonyos eltérésekkel. Tanulmányi eredménytől függően minden nappali oktatásban résztvevő diák ösztöndíjat kap, emellett egyszeri, 150-300 ezer forintos pályakezdési juttatást is kaphat, ha befejezi a képzést, és szakmát szerez.

Azok a felnőttek, akik ingyenesen szeretnének szakmát tanulni, iskolarendszerű képzéseken továbbra is megtehetik. Az átalakítás után is ingyenes marad az első két szakképesítés megszerzése nappali vagy esti tagozaton. Ez mindenkire vonatkozik, azokra is, akiknek érettségijük vagy felsőfokú végzettségük van. A képzéseket 2-3 év alatt lehet majd elvégezni.