MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Apró darabokból állították fel II. Ramszesz monumentális szobrát

Apró darabokból állították fel II. Ramszesz monumentális szobrát

index.hu

Egyiptomi régészek mintegy 70 darabból állították össze II. Ramszesz ókori fáraó 12 méter magas szobrát.

„A szobor restaurálása hat hónapba telt. Valóságos csoda, hogy a 12 méter magas, 43 tonna súlyú szobrot ilyen rövid idő alatt helyre lehetett állítani" – mondta el pénteken Musztafa Vaziri, az egyiptomi régészeti tanács vezetője.

Az ahmimi régészeti helyszínen dolgozó restaurátor, Holod Husszein elmondta, hogy a II. Ramszesz szobor darabjai évek óta szerte szét hevertek. "Nem gondoltam, hogy ezekből az apró darabokból sikerül összeállítani a szobrot" – idézte fel a szakember, aki egy 14 tagú régészcsoportban dolgozott napi több mint 12 órát a restauráláson.

A legutóbbi régészeti leletek közül egy jó állapotban fennmaradt, a korai Ptolemaioszi korszakból származó, szépen festett síremléket is bemutattak pénteken. Haled Ahmed Elanani Ali Ezz műemlékvédelmi miniszter pedig arról beszélt, hogy reményei szerint a szobor és a síremlék, amelyet felfedeztek, sok turistát vonz majd a Szóhág régióba, amely Kairótól 390 km-re délre fekszik.

A sírra egy illegális ásatásokat folytató banda leleplezésekor bukkantak rá októberben a szóhági Al-Dajabat régészeti helyszínen, Ahmim mellett. A síremlék Tufu és felesége számára készült. A kamra festett falain a temetési szertartás képei láthatók, továbbá Tufu családfáját is leírják a hieroglifák.

Vaziri "gyönyörű, színes sírként" számolt be a leletről. Mint mondta, a sírt egy központi előtér és egy temetkezési helyiség alkotja, amelyben két kőkoporsó fekszik. Két múmiát, egy 35-50 éves nőét és egy 12-14 éves fiúét találtak az alacsony sírkamrán kívül. A síremlékből 50 mumifikált állat, köztük egerek, macskák és sólymok is előkerültek. A Ptolemaioszi korszak három évszázadig tartott Egyiptomban Kr. e. 30-ig, a római hódításig.