MENÜ
2024. árpilis 16.
Csongor
Amit a gépjárműadó befizetésről tudni kell

Amit a gépjárműadó befizetésről tudni kell

bank360.hu • fotó: accace.hu

Rövidesen be kell fizetni a gépjárműadó első részletét.

 Jó tudni, mi a teendő év közben vett vagy eladott autó esetében. Megmutatjuk, hogy nem hibázhatja el.

Hosszú évekig megszokhattuk, hogy a gépjárműadós levelet és csekket a településünk önkormányzatától kaptuk meg, neki fizettünk, vele álltunk kapcsolatban. Ez a helyzet azonban megváltozott, ezért ne rutinból cselekedjünk. 2021 óta a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) érkeznek a gépjárműadóval kapcsolatos értesítések, illetve határozatok a gépjárműadó fizetésre kötelezetteknek vagy képviselőjüknek. Számba vettük a legfontosabb dolgokat, amire figyelni kell.

Ki fizeti az autó után a gépjárműadót?

A gépjárműadót főszabály szerint az fizeti, aki a járműnyilvántartásban az év első napján üzemben tartóként, ennek hiányában tulajdonosként szerepel. Ha tehát valaki év közben használt gépjárművet vásárolt, akkor csak a következő évtől kell fizetnie utána az adót. A vásárlás évében ezt még az eladónak kell kifizetnie akkor is, ha például csak január elsején volt tulajdonos, 2-ától már a vevő szerepel a forgalmiban. Használt autó adásvételénél és átírásánál érdemes erre figyelni. Ahogyan arra is, hogy időben, lehetőleg rögtön megkössük a vásárolt kocsira a kötelező biztosítást, és ha akarunk rá, akkor a cascót is. Az adó szempontjából a forgalmiban szereplő dátum a perdöntő.

Más a helyzet, ha valaki olyan autót vesz, amelyik ki van vonva a forgalomból. Ha ezt már az ő nevén helyezik újra forgalomba, akkor a gépjárműadót az azt megállapító határozat véglegessé válásától számított 15 napon belül kell megfizetni.

Hogyan értesülünk az adófizetési kötelezettségünkről?

A NAV-tól határozatot kapnak azok, akiknek a tavalyihoz képest megváltozott a gépjárműadójuk. Akik viszont változatlan összegű adót fizetnek, azokat értesítésben emlékezteti a NAV a fizetésre. Idén az adót már kerekítés nélkül, forintban kell megfizetni. Ha csak ez a különbség a tavalyi adóhoz képest, akkor a NAV szintén csak értesítőlevelet küld. Nem kapnak sem határozatot, sem értesítést azok, akiket egész évre adómentesség illet meg. Nem kapnak levelet azok sem, akiknek mindegyik gépjárműve adómentes.

A határozatokat és értesítéseket a NAV elektronikusan (cégkapura, vagy hivatali tárhelyre, KÜNY-tárhelyre) küldi mindenkinek, aki elektronikusan elérhető. A többiek postán kapják meg a papírokat. A tárhelyre érkező iratot érdemes a Tartóstárba áthelyezni, mert különben az irat csak 30 napig érhető el a tárhelyen, utána törlődik.

Meddig kell befizetni az adót?

A gépjárműadó első részletét március 15-ig, a második részletét szeptember 15-ig kell befizetni. Ha késünk vele, máris késedelmi pótlék rónak ki ránk. Az is okvetlenül vegye figyelembe a fizetési határidőket, aki esetleg nem veszi át az emlékeztető értesítést vagy határozatot.

Hová és hogyan kell befizetni az adót?

A gépjárműadót a NAV 10032000-01079160-as számú, NAV Belföldi gépjárműadó bevételi számlájára kell befizetni. Banki átutaláskor az adószámot vagy az adóazonosító jelet fel kell tüntetni a közlemény rovat elején, ha ez elmarad, akkor a NAV nem, vagy csak késedelmesen tudja a befizetett összeget a befizetőhöz kapcsolni.

Akik kötelesek pénzforgalmi számla nyitására (például vállalkozások), azok csak átutalással rendezhetik a befizetést. Magánszemélyek fizethetnek banki átutalással és a levélben küldött irathoz mellékelt csekken is. Csekk online a NAV honlapján és SMS-ben a 06/30 344-4304-es telefonszámon is igényelhető. Az SMS-ben a „CSEKK” szót, utána egy szóközt, majd az adóazonosító jelet kell beírni. A benyújtott igényre a NAV két gépjárműadócsekket postáz a bejelentett lakcímre. Ez elsősorban a levelezési cím, ha az nincs bejelentve, akkor a tartózkodási hely, és ha az sincs bejelentve, akkor a lakóhely címére érkezik a csekk.